Reseföretagen måste ta ansvar för arbetsvillkoren

De som tvättar svenska turisters hotellakan i Thailand arbetar 17-timmarspass. Frukostfrallorna bakas av anställda som inte haft semester på ett år. I Dubai får de som bäddar sängar och rengör poolen passen beslagtagna. Nu uppmanar vi reseföretagen att förbättra situationen för migrantarbetare som jobbar på resmålen, skriver representanter för Union to Union, Fair Action och Swedwatch.

I vinter åker över 70 000 svenskar på solsemester till Thailand med charterjättarna Apollo, Fritidsresor (numera TUI) och Ving. Reseföretagen utlovar lyxiga poolområden, kritvita stränder och avkoppling för hela familjen i "leendenas land". Men bakom kulisserna döljer sig en helt annan verklighet: Anställda som arbetar flera år utan en enda dags betald ledighet, utbredd diskriminering och löner som är lägre än minimilönen är vardag för personal från grannlandet Burma, trots att det strider mot thailändsk lagstiftning.

På de sju hotell som Fair Action och nätverket Schyst resande granskat uppger hälften av de totalt 18 intervjuade burmesiska hotellarbetarna att deras lön är lägre än den lagstadgade minimilönen. Det gör att de har svårt att försörja sina familjer. Dessutom får 15 av dem inte den ledighet de har rätt till. Granskningen omfattar även migrantarbetare anställda på företag som tvättar sängkläder och levererar livsmedel till hotellen. På ett tvätteri uppger anställda att de jobbar 17–19 timmar per dag under högsäsong, med endast två dagar ledigt i månaden. Därtill har fackets ställning radikalt försvagats efter att hotellägare motverkat fackligt arbete. I Phuketområdet har hotellfacket minskat från 75 till enbart 7 avdelningar.

I Dubai är vardagen för migrantarbetare lika tuff. Fair Action och Swedwatch har intervjuat 30 -anställda på tre hotell som Apollo, Ving och Fritidsresor anlitar. Arbetsdagar på upp till tolv timmar utan varken övertidsersättning eller raster är vanligt. 28 av 30 intervjuade arbetstagare har fått sina pass beslagtagna av arbetsgivaren vilket hindrar dem från att söka andra jobb eller att lämna landet. Enligt internationella arbetsorganisationen ILO är kvarhållande av pass ett tecken på tvångsarbete. Det finns inte heller någon som helst möjlighet för hotellanställda att organisera sig, eftersom fackföreningar är förbjudna i Dubai.

Våra olika granskningar speglar förhållanden som länge utgjort kända risker inom branschen. Trots det saknas tydliga åtgärdsplaner för att komma till rätta med situationen på de populära resmålen. Researrangörernas enda utfästelse hittills är att kontrollera fler hotell i Dubai. Apollo, Fritidsresor (TUI) och Ving hävdar att det är svårt att få till förändringar eftersom de flesta som besöker Thailand och Dubai reser på egen hand. Men att peka på enskilda resenärers ansvar undantar inte de tre reseföretagen från ansvar för hotellen de anlitar. Alla tre tillhör dessutom globala resekoncerner som omsätter flera miljarder kronor per år vilket ger dem goda möjligheter att påverka hotellen att förbättra arbetstagarnas villkor.

Fair Action, Swedwatch och Union to Union uppmanar nu reseföretagen att ta fram och öppet kommunicera handlingsplaner med tidsbundna mål för att:

  1. Omedelbart se till att anlitade hotell åtminstone betalar ut minimilön, följer nationell lagstiftning vad gäller arbetstider och inte beslagtar migrantarbetares pass.

  2. Kartlägga arbetsvillkoren för migrantarbetare på hotellen och deras leverantörer i enlighet med FN:s riktlinjer för företag och mänskliga rättigheter. Vidta åtgärder utifrån kartläggningen som säkerställer att arbetsvillkoren uppfyller internationella konventioner om arbetstagares rättigheter.

  3. Arbeta för att möjliggöra facklig organisering, så att anställda själva kan kräva sina rättigheter. Företagen bör försäkra sig om att hotellägare inte mot arbetar facklig aktivitet på hotell som de anlitar Thailand. I Dubai där fackföreningar är förbjudna bör företagen tydligt deklarera sitt stöd för anställdas rätt att organisera sig.

Apollo, Fritidsresor (TUI) och Ving garanterar flygsäkerhet, smidiga busstransporter och noggrann mathygien för tusentals resenärer varje dag. Hur länge måste vi vänta innan det också blir självklart att resebolagen tar ansvar för att de anställda på resmålen inte tvingas arbeta under extremt pressade villkor?

Kristina Henschen, chef Union to Union

Anneli Nordling, ordförande Fair Action

Henrik Fröjmark, tillförordnad kanslichef Swedwatch

Läs debattartikeln på SVD.se

uppmaning

Visa vägen till hållbara tjänsteresor

Hur tar du fram en effektiv och användbar resepolicy för hållbara tjänsteresor?

Läs mer