Malmö, hållbarhet, tjänsteresor, resepolicy, hållbart resande

Resepolicyn del i Malmös vinnande hållbarhetsarbete

Grattis Malmö, som med hjälp av bland annat ny resepolicy för hållbara tjänsteresor toppar Aktuell Hållbarhets lista över mest hållbara kommuner.

Under 2019 granskade Schyst resande de största kommunernas resepolicyer utifrån hållbarhetsaspekter. Granskningen gav stort genomslag och ledde till ett efterföljande samarbete med flera kommuner, för att öka hållbarheten i deras tjänsteresande.

Rapport (2019): Hur hållbara är kommunernas tjänsteresor?

Grattis Malmö!

Varje år utser webbtidningen Aktuell Hållbarhet Sveriges miljöbästa kommun. Utnämningen ges i år till Malmö, en av de kommuner som ingick i Schyst resandes granskning 2019 och som sedan dess gått från plats 44 till första plats på Aktuell Hållbarhets miljölista.

Kommunen antog nyligen ett miljöprogram som ska gälla från 2021 till 2030, där det utfästs att utsläppen av växthusgaser ska minska med 70 procent och staden ska gå på förnybar energi till hundra procent.

– Sedan har vi tagit många mindre beslut som varit positiva för miljön, bland annat med plantering av fler träd, mer cykelbanor, en ny resepolicy och förbud mot plastpåsar i torghandeln, säger miljökommunalrådet, Simon Crisander (L) till DN.se.

Hur ser företagens resepolicyer ut?

I början av 2021 publicerade Schyst resande en rapport över hur några av de största svenska företagen jobbar med hållbarhet i sina resepolicyer.

Rapporten visade bland annat att få företag inkluderar sociala krav i sina policyer samt att det i nästan alla fall saknas koppling mellan resepolicyerna och företagens övriga hållbarhetsarbete, varför tjänsteresornas påverkan ofta inte inkluderas i hållbarhetsrapporteringen.

Rapport (2021): Så får vi ett hållbart tjänsteresande

Vill du också jobba för en resepolicy som premierar hållbarhet?

Schyst resande har tagit fram ett paket med färdig presentation, PPT, checklista och manus för dig som vill hålla en dragning i din arbets- eller ledningsgrupp.

Ladda ned presentationen om hållbara tjänsteresor här!

uppmaning

Checklista för en hållbar resepolicy

Se vad ni behöver ha koll på.

Till checklistan