Tågstation, frakttåg.

Så kan också dina prylar resa hållbart!

Du har säkert lagt om dina resvanor till följd av coronapandemi och klimatförändringar. Men hur klimatsmart reser dina varor?

Det är lätt att klicka hem prylar, böcker, kläder, mat och möbler från sin skärm. Dessutom praktiskt när man inte ska ut och trängas bland folk, som under den rådande coronapandemin.

Men hur ska man tänka när man väljer leveransmodell om man vill att också de varor man köper ska resa hållbart?

Den globala e-handelns leveranskedjor är ingen enkel logistik. Olika varor produceras här, paketeras där och körs hit och dit mellan olika mellanhänder. Det är inte så lätt att utöva inflytande över alla stegen, men transporten hem till dig kan du faktiskt ofta påverka, när du handlar varor digitalt.

Konsumenttidskriften Råd och rön har tittat på några olika leveransmodeller utifrån klimatpåfrestning, med hjälp av bland andra Trafikanalys och Göteborgs universitet, och kommit fram till några enkla regler för den som vill e-handla klimatsmart.

Gör så här!

  • Skippa expressfrakten! Kolla in det du vill ha i god tid, istället.
  • Undvik onödiga returer! Tänk igenom ditt köp ordentligt innan du beställer hem en vara. Beställ inte flera storlekar av samma vara för att skicka tillbaka de som inte passar.
  • Beställ flera varor på en gång. Om du till exempel köper böcker – gör en lista för dig själv på böcker du är intresserad av och köp alla på en gång, istället för en i taget.
  • Välj bort flygfraktade varor. Framgår det inte om varorna fraktas med flyg, skicka ett mejl och fråga.
  • Berätta att du vill handla hållbart! Uppmärksamma e-handelsbutiker som inte ger miljövänliga alternativ att du saknar information om hur du kan välja hållbara leveranser.

Vill du lära dig mer om hållbart resande?

Kolla in våra kurser!

uppmaning

Gå på kurs hos oss!

Schyst resande håller flera utbildningar i hållbar turism, framför allt för resebranschen men även i skolor. Här kan du läsa mer om våra utbildningar.

Till våra utbildningar i hållbar turism!