Krokodiler

Shoppa etiskt på din resa

Barnarbete, utrotningshotade djur och kriminella grupper. Shopping utomlands har många dolda baksidor. Fundera över vart dina pengar tar vägen.

Shopping är ofta en viktig del av semesterresan. Men hur många tänker på baksidorna med handeln?

Organisationen Fair Trade Center, som är en del av nätverket Schyst resande, påpekar att det finns en hel del saker att vara uppmärksam på när du handlar utomlands.

En sak är piratkopior, som är en viktig inkomstkälla för kriminella grupper. Värdet på den globala handeln beräknas uppgå till minst 250 miljarder dollar om året. Dessutom används handeln för att tvätta pengar från organiserad brottslighet.

– Produktionen sker helt illegalt och gör att det saknas insyn i arbetsvillkor och produkternas säkerhet, till exempel kan det finnas farliga kemikalier i kläder och elektronik, säger Maria Sjödin, kommunikationsansvarig på Fair Trade Center.

Tänk också på att det förekommer handel med utrotningshotade djur och växter. Världsnaturfonden WWF beräknar att cirka 35.000 elefanter dödas varje år i Afrika för sina betars skull, enligt Fair Trade Center.

– Skelettdelar, horn och betar från djur kan säljas som smycken, prydnadsföremål eller ingredienser i naturmediciner. Till exempel är elfenbenssouvenirer vanliga i Thailand.

Även barnarbete förekommer på många turistorter. Ofta säljer barnen souvenirer, vykort eller blommor, men inkomsterna kan göra att deras skolgång prioriteras bort – om sådana möjligheter finns.

– Barnen befinner sig också i en utsatt situation på gatan, där de kan utnyttjas sexuellt eller hamna i droghandel. Undvik därför att köpa varor eller tjänster från barn under 15 år, säger Maria Sjödin

Läs hela artikeln på DN.se

uppmaning

Visa vägen till hållbara tjänsteresor

Hur tar du fram en effektiv och användbar resepolicy för hållbara tjänsteresor?

Läs mer