Hemnycklar med nallebjörn på

Ska jag... bo på Airbnb?

Airbnb har tagit turismen med storm – och stormat har det också gjort kring det här sättet att bo. Å ena sidan miljövänligt, å andra sidan en kraft som tvingar lokalbor att lämna sina egna kvarter. Hur hållbart är det egentligen att bo på Airbnb?

Ursprungsidén: bo som lokalbefolkningen

Under det senaste decenniet har en ny delningsekonomi vuxit fram som på många sätt har haft en positiv inverkan på hur vi reser. Flera initiativ har startats för att till exempel uppmuntra människor att agera guider i sin egen stad eller för att hjälpa folk som vill samåka.

Airbnb startades som en del av den här delningstrenden. Tanken var från början att erbjuda ett hållbart sätt att bo på resan. Människor skulle lätt kunna hyra ut en del av eller hela sin lägenhet och på så sätt "dela" sitt boende med personer på resande fot.

Idag listar Airbnb en miljon boenden världen över och de som hyr ut är i många fall kommersiella företag. Sannolikheten är stor att den som hyr via Airbnb inte kommer att bo granne med lokalbefolkningen, vilket var ursprungsidén, utan snarare med andra turister.

Miljömedvetna gillar Airbnb

Det finns de som lyfter fram att Airbnb är ett miljövänligare alternativ än att bo på hotell. Till exempel sparar man stora mängder vatten och energi och producerar mindre avfall än när man bor på hotell, enligt en studie som Cleantech group har gjort. Studien visar också att en stor andel av Airbnb-boendena erbjuder lättillgänglig återvinning och att de som bor på Airbnb överlag är mer miljömedvetna och känner mer ansvar för att göra ett positivt avtryck på semestern.

Berlins skyline med höstträd framför

I Berlin var Airbnb förbjudet ett tag. Bild: Alex Galperin, Unsplash

Hela kvarter tas över av turister

Samtidigt höjs många kritiska röster mot Airbnb, av sociala och ekonomiska skäl. I turisttäta storstäder som Berlin, London, Barcelona och New York har diskussionerna om Airbnb gått höga.

Problemet är att korttidsuthyrningar av lägenheter driver upp priset på bostäder. Företag köper eller hyr fastigheter bara för att hyra ut till turister, som kan betala mer under den korta period de bor där. Städernas vanliga invånare får svårare att hitta boenden och många har inte råd att bo kvar på grund av stigande hyror. I flera städer har hela områden tagits över av uthyrning till turister, och lokalbornas attityder till turism har svalnat rejält. En rad stora resmål har därför tagit nya lagar till hjälp för att stoppa utvecklingen. Berlin förbjöd Airbnb helt under en tid och flera andra städer, som Paris, har infört striktare regler för hur uthyrningarna får gå till.

En annan nackdel för resmålen är att Airbnb, till skillnad från hotell och bed and breakfasts, inte skapar några arbetstillfällen och därmed inte bidrar till det lokala näringslivet.

Används för att öppna tillfälliga bordeller

Det har också blivit allt vanligare att lägenheter som hyrs ut för en kort tid används av ligor för bordellverksamhet. I till exempel Stockholm har polisen vittnat om att kriminella gäng, ofta med kopplingar till Östeuropa, driver tillfälliga bordeller i lägenheter de hyrt via till exempel Airbnb. Tjejerna är mellan 18 och 23 år och kommer ofta från mycket fattiga förhållanden, exempelvis i Rumänien. De körs runt till olika lägenheter och kunder. Lägenheterna hyrs ofta i två eller tre veckor för det här syftet. I kontakten kan hallickarna uppge att de som ska bo i lägenheten är ett trevligt par som ska "tillbringa ett par veckor i Stockholm på semester" eller två tjejer på "språkresa".

Hamlet håller en mobil med Airbnb:s app i handen

To Airbnb or not to Airbnb? Det är frågan.

Så – ska den som vill resa hållbart bo på Airbnb?

Airbnb är en del av hur vi reser nu och rätt använt kan det bli en del av den schysta delningsekonomin, som det var tänkt. Några tips på vägen för att maxa fördelarna och undvika baksidorna:

  • Hotell och gästhus som har investerat i hållbarhetsmärkningar (se vår guide till sådana här) och uppmuntrar hållbar turism är ett bra förstahandsval. De jobbar ofta med saker som förnybar energi, minskat avfall, vattensparande åtgärder och lokala inköp. Små bed&breakfasts som erbjuder den där personliga känslan kan få dig att känna dig lika genuint hemma på ett nytt ställe som en lägenhet på Airbnb.
  • Gör gärna en snabb sökning på nätet för att se om det pratas om Airbnb-uthyrningar som ett problem på bloggar och i nyheter om staden du ska till. I så fall kan det vara läge att välja en annan form av boende.
  • Det kan ofta vara så att du bidrar mer till ekonomin på orten du besöker genom att bo på hotell och gästhus. Det gäller särskilt i länder med lägre inkomster som förlitar sig på turismen.
  • Att hyra ett rum i en lägenhet där värden bor kvar som vanligt är bättre än att hyra en hel, tom lägenhet av ett företag. Då finns det också någon där som kan visa dig en sida av staden som inte finns i guideboken.
  • Söker du ett ännu mer autentiskt boende och utbyte med din värd – samt är beredd att återgälda tjänsten till besökare i din egen stad – finns det också icke-kommersiella plattformar som Servas och Couchsurfing.

Den här artikeln innehåller tips från Soultravelblog och Tourism Concern, tack!

Inspiration till mer hållbara resor

Kolla in våra råd till dig som vill resa hållbart

Se andras tips på hållbara resmål och aktiviteter

uppmaning

Vilket hållbart restips vill du dela med dig av?

Beskriv ditt favoritställe och inspirera andra!

Tipsa här