Stig-Helmer från Sällskapsresan

Ska jag... boka all-inclusive?

På all-inclusive-resorna ingår allt – transport, hotell, mat, dryck och utflykter. Men vad innebär den här typen av semester, där den som reser uppmuntras att "lämna plånboken hemma", för destinationen? Kort sagt, hur hållbart är det egentligen?

Från ett konsumentperspektiv är det lätt att förstå varför ett fast pris på resan lockar. Den som reser kan känna sig säker på att den har råd. För slitna föräldrar kan tanken på en resort där alla dagens måltider serveras ett stenkast från poolen och barnen underhålls av personal utklädda till mjukisdjur kännas som ett drömupplägg.

Samtidigt har den här formen av turism direkt negativa konsekvenser för resmålen. Även turisternas egna möjligheter till nya upplevelser och kulturellt utbyte minskar.

Hotell med pool vid havet och palmer fotat uppifrån

Bild: Toni Rose Ng, Unsplash

Hjälp, pengarna läcker!

Den absolut största delen av de pengar som du spenderar på din resa hamnar hos resebolagen och de stora hotellkedjorna. De är ofta transnationella företag som har sin bas i rikare länder, inte i destinationsländerna, och därför försvinner mycket av turisminkomsterna från resmålen. Det här kallas för inkomstläckage.

Inkomstläckaget är större vid all-inclusive-turism jämfört med annan turism. Allra mest läcker det från all-inclusive-turism i låginkomstländer.

Paketresorna ger visserligen jobb till dem som arbetar på hotellen, men mycket få jobb utöver det. Samtidigt kan företagen dra nytta av de fattiga ländernas låga löner och bristfälliga arbetsmiljölagstiftning. När turisterna plötsligt inte kommer (som under pandemin år 2020) finns ofta inga skyddsnät, ingen a-kassa och ingen inkomstförsäkring.

Resultatet är en form av turism som ger stora vinster i den redan rika delen av världen, men inte bidrar till att häva fattigdomen på plats - men istället skapar en ohållbar sårbarhet bland de som serverar våra drinkar. Det här kan du läsa mer om i Schyst resandes rapport från 2011, om all-inclusive.

Därför protesterar lokala företagare mot all-inclusive

Lokala företag, som restauranger, affärer, taxibolag, guider och mindre semesterboenden, är alla förlorare på utvecklingen mot mer all-inclusive-turism. Många berättar att de inte längre kan driva sina företag eftersom så få turister tar sig utanför hotellkomplexen.

I Dominikanska Republiken har all-inclusive-boomen beskyllts för att lokala restauranger tvingats stänga och för att bidra till en mer negativ inställning till turister. På Mallorca har lokala företag hållit protester mot allt-i-ett-hotellen. En studie från ett all-inclusive-hotell i turkiska Fethiye visade att endast tio procent av turisternas pengar gick till den lokala ekonomin. Besökarna uppskattades i snitt bara spendera en dollar per dag i byns affärer.

Interiör i indisk minibuss

I Goa, Indien, där mindre taxibolag och guider förlorat uppdrag till pakethotellen talas det om "enklav-turism". Bild: Jess Aston, Unsplash

På spaning efter de dricks som flytt

För de som arbetar inom hotellnäringen är dricks är en viktig del av inkomsten. Ett resultat av all-inclusive-hotellen där resenärerna betalt det mesta i förväg är att dricksen blir mindre, vilket drar ner de anställdas inkomster.

Tunnare relationer mellan resenärer och lokalbefolkning

Vid all-inclusive-resor är kontakten mellan turisterna och människorna som bor på destinationen minimal. Möjligheten till positiva kulturella utbyten minskar samtidigt som bitterhet byggs upp hos lokalinvånarna, som inte får ta del av fördelarna med turismen. Det kan leda till en ond cirkel där turisterna utsätts för fler trakasserier, vilket i sin tur leder till att turisterna inte vill lämna hotellen.

Inhägnade hotellområden har lett till att lokalbefolkningen på vissa ställen inte får vistas på sina egna stränder. Som en all-inclusive-turist vi intervjuade på stranden i Dominikanska republiken sa: "Ska dominikanerna verkligen få vara här?"

Allt ingår – upplagt för frossa

Konceptet med obegränsade drinkar och "ta så mycket du vill ha"-bufféer bäddar för både matsvinn och för att en redan hög semesterkonsumtion av alkohol skruvas upp lite till. Som resenär är det lätt att känna att man ska få valuta för pengarna genom att äta och dricka så mycket som möjligt.

Hand håller upp plastglas med öl framför turkos pool

Bild: Fabio Alves, Unsplash

Så – ska den som vill resa hållbart boka all-inclusive?

Svaret är att all-inclusive är en dålig deal för resmålen. För att turism ska vara hållbar behöver den bland annat bidra mer till lokala jobb och försörjning. Försök att i stället gynna lokala företag så mycket som möjligt när du reser. Välj det lilla familjeägda hotellet, den lokala restaurangen och det oberoende guideföretaget. En bonus är att du får uppleva mer av platsen du besöker!

Inspiration till mer hållbara resor

Kolla in våra råd till dig som vill resa hållbart

Se andras tips på hållbara resmål och aktiviteter

uppmaning

Vilket hållbart restips vill du dela med dig av?

Beskriv ditt favoritställe och inspirera andra!

Tipsa här