En turist i linne och keps höjer ett ölglas.

Ska jag... posta en drinkbild från semestern?

Första kvällen på semestern. Du sitter på en trattoria vid havet. Solen är precis på väg att gå ned. Du hasar dig ned i stolen, ställer glasen tillrätta på bordet, och där, precis när solnedgången möter havet och speglas i glaset, är den perfekta drinkbilden. Du fotar och postar på Facebook och Insta. Men varför?

Semester hjärta alkohol lika med sant

För många är semestertider förknippade med alkohol. Vi dricker mer än vanligt på semestern och ölglaset eller drinken i sig förknippas med ett avslappnat, lyxigt skimmer. Lite glamour, sådär. Men har du tänkt på varför så många gör den kopplingen – och vad drinkbilden egentligen säger?

För många börjar drickandet redan på flygplatsen, oavsett vad klockan är. En starköl och jäger, och det glada tillropet "Nu är vi på väg!" har du säkert sett i ditt flöde. Det skålas in att man ska ut och resa. Sedan fortsätter många sin semester i samma anda. Men hur blev det så att alkohol får symbolisera lycka? Alkoholen som för många har helt andra, ganska olyckliga, följder.

Levande reklampelare

Jo, det har blivit en slags vana, en norm, att koppla ihop dryckesglas och semester, för att "alla andra gör det" och för att vi ser influencers och våra vänner göra det. Men också för att vi har sett det så många gånger i reklam och på film för att alkoholindustrin, som är en jätteindustri, vill få oss att koppla ihop sol, semester och alkohol. För att sälja mer.

När du postar drinkbilder blir du budbärare för deras reklam. Du ger gratis marknadsföring till idén att en vacker kväll vid havet inte blir riktigt lika vacker utan ett glas bubbel, en stund vid poolen inte lika skön, eller att din romantiska picknick inte alls är lika romantisk utan ett glas rött. Men är det alkoholen som skapar den sköna semesterkänslan – eller din omgivning eller ditt sällskap? (Om det är något annat, så är ett tips att fota det.)

Ett par sitter i bakgrunden på en picknickfilt och i fokus i förgrunden är två glas vitt vin.

Här kan man säga att själva sällskapet hamnat lite i bakgrunden.

Fakta om alkohol och semestrar

Enligt en undersökning uppgav 36 procent av svenskarna att de hade druckit alkohol varannan dag eller oftare under semestern (Sifo 2018). 77 procent upplever att svenskar ser alkohol som en viktig del av sin utlandssemester. Många har semester i fyra, fem veckors tid. Det blir många dagar med alkohol och de som jobbar med behandling av alkoholism har högsäsong efter semestrarna. Folk har svårt att koppla bort alkoholen igen när vardagen kommer, och det blir ett ångestbeteende som man har svårt att bryta, enligt Karin Hagman på IQ, en organisation som jobbar för mer hälsosamma alkoholvanor. (Svenska Dagbladet, 2018).

Men hur blev det så att alkohol får symbolisera lycka? Alkoholen som för många har helt andra, ganska olyckliga, följder.

Ingen människa är en solig ö…

– Men det spelar väl ingen roll om jag dricker några glas, tänker du kanske. Och det gör det ju inte. Men om du hyllar alkoholens förträfflighet bidrar du till att upprätthålla en norm som sätter likhetstecken mellan semester och drinkar. Och även om du har kontroll och kan sätta stopp exakt när du vill, har alltför många andra svårt att sluta. Det får konsekvenser även för dem runt omkring. Kanske har du själv mött överförfriskade människor på semestern. Folk som somnat i baren, bråkar på stan, inte riktigt har koll på vad deras barn har för sig för att de tittar långt ned i glaset?

Det har med all säkerhet de som jobbar med turism – och de är trötta på att ta hand om och utsättas för hot av fulla turister. Inom flygbranschen diskuterar man att ta bort alkoholen från flygresorna. Flera turistorter har infört höga böter för de som stör den allmänna ordningen i städerna och vissa har beslutat att begränsa öppettider på restauranger och barer för att minska våld och stök. En hög alkoholkonsumtion för med sig ett högre risktagande och bidrar till prostitution, narkotikaanvändande, trafikolyckor och så vidare. De här fenomenen finns kvar på turistorten när turisten åker hem.

Turister på ölhak i Thailand på dagtid.

Och så var det det där med barnen…

Många semestrar tillsammans med sin familj och på turistorten eller på all-inklusive-hotellet möter många barn, kanske för första gången, berusade vuxna. De som aldrig skulle ta med sitt barn till en bar i Sverige, befinner sig plötsligt i en sådan miljö i en vecka eller två. Om någon i sällskapet har missbruksproblem, är det barnen som får ta de yttersta konsekvenserna när de inte kan gå över till grannen eller en kompis för att byta miljö. Och även om vi vuxna inte tror det, märker barnen väldigt snabbt när någon har druckit och många barn upplever det som konstigt och skrämmande.

Så – ska den som vill resa hållbart lägga ut suktande drinkbilder i flödet?

Det finns garanterat en rad andra saker du njuter av på resan – posta det! Så inspirerar du andra till att göra samma sak.

Och om du vill åka på semester och inte dricka en massa alkohol, är ett tips att fylla resan med aktiviteter och äventyr. Det är svårt att njuta av en vandring i djungeln eller ett yogapass med baksmälla.

Text

Bild på Maria Bergqvist

Maria Bergqvist

Maria jobbar på internationella avdelningen på IOGT-NTO, som är en del av nätverket Schyst resande.

uppmaning

Vilket hållbart restips vill du dela med dig av?

Beskriv ditt favoritställe och inspirera andra!

Tipsa här