Blomsterförsäljare

Ska jag… pruta?

De flesta turister har fått tips från andra resenärer om hur vi ska fynda på resmålen – visa inte för mycket intresse, börja med ett underpris… Men hur hållbart är det att pruta egentligen?

Ett rimligt pris – inte lägsta möjliga

I många länder är förhandling om priset ett vanligt inslag när man köper saker och det kan absolut ske med humor. Den gyllene regeln är att se eventuellt prutande som ett vänligt utbyte, snarare än ett sätt att pressa priset så mycket det bara går.

Även om prutande kan ses som en konst och många turister kommer hem med berättelser om hur de lyckades få ner priset på en matta från den lokala försäljaren med några rupier, så är ansvarsfulla köp ett sätt för turister att gynna fattiga människor i de länder de besöker. Det kan vara en god idé att göra lite snabb research på vad varor och tjänster faktiskt kostar på plats så du inte har orealistiska förväntningar.

Tänk på att lokalbefolkningen behöver försörja sig, så turister bör förvänta sig att betala ett rimligt pris – inte det lägsta möjliga. Prutar köparna för hårt kan det få kännbara konsekvenser för de försäljare som redan lever från hand till mun. Kom också ihåg att vissa varor har ett fast pris (sådant som tillverkas av lokala kooperativ kan vara ett exempel).

Ett stånd med lerkrukor på en gata i Indien

Bild: Sid Verma

Se utbytet med säljaren som en del av upplevelsen

Även om det är sant att prutande är en del av kulturen i många länder, och att lokala butiksägare kan tycka om att slå sig i slang med turister, bör du som besökare delta i processen på ett vänligt sätt och inte gå in för hårt för att pressa priset. Människor är överlag ärliga och har intressanta historier att berätta, så njut av utbytet. Pengarna du betalar går direkt till lokalbefolkningen som kommer att dra nytta av dem – så om det kostar lite mer är det inte hela världen. Turismen är en viktig inkomstkälla på många platser, så att handla på marknader eller av gatuförsäljare är bra för den lokala ekonomin.

Nästan alla varor kommer dessutom att vara billigare än om du hade köpt dem hemma, samtidigt som du har blivit en lokal upplevelse rikare. Och när allt kommer omkring är du på semester – en lyx för de flesta på jorden.

Person tittar på lampor på en basar

Så – ska den som vill resa hållbart pruta?

Vårt råd är att ta det lugnt och inte pruta för prutandets skull. Visa respekt för att till exempel försäljaren av sjalar på stranden måste få ihop pengar för att försörja sin familj.

(Och P.S: När du shoppar, välj helst lokalt och hållbart producerade varor. Kanske finns det ett kooperativ som säljer närproducerat hantverk där intäkterna går tillbaka till samhället? Leta efter bra material – tänk bambu, gräs, lera, papper och bra trä framför plast – och undvik produkter gjorda av djurdelar, som koraller, elfenben, päls och skal.)

Försäljare av skålar omgiven av barn

Bild: Alazar Kassahun

För inspiration till mer hållbara resor

Här finns fler saker du kan tänka på för att vara en schyst resenär

uppmaning

Vilket hållbart restips vill du dela med dig av?

Beskriv ditt favoritställe och inspirera andra!

Tipsa här