Lofsdalen, Jämtland Härjedalen, skidåkning, fjällen, hållbar turism

Stor variation i hur turist-destinationer drabbats 2020

Trots svemestertrenden har den svenska hotellnäringen haft ett svårt år. I snitt tappade branschen 70 procent, ännu mer i storstäderna, enligt branschorganisationen Visita. Men det finns de som faktiskt ökat antal gästnätter under året.

Mellan den 1 mars 2020 och den 28 februari 2021 ökade antalet företag som ansökte om rekonstruktion eller konkurs (eller fick konkurs beviljad) med 34 procent inom hotell och restaurangbranschen, rapporterar DN med hjälp av analysföretaget Bisnode.

– Ett katastrofår för svensk hotell- och loginäring över lag, säger Jonas Siljhammar, vd på branschorganisationen Visita, till DN.

Att storstadshotellen drabbats hårdare än mindre orter hör troligt samman med en klart lägre andel utländska turister och även det faktum att många tjänsteresor digitaliserats.

För många svenskar har ju ändå förlagt sina semestrar på hemmaplan i år, istället för att resa utomlands. Vissa destinationer har också upplevt ett lyft under 2020, bortsett några helstängda månader under våren 2020.

Fjällen lockade 2020

Det gäller inte minst de mest populära fjällstationerna, där trycket ökat i samband med att allt fler valt att vandra och skida på tur. På flera av STF:s anläggningar har man istället fått lov begränsa antal tillgängliga bäddar på grund av risk för smittspridning, och alltså neka bokningar.

– Hos oss blev storstadsregionerna de stora förlorarna under 2020 och allt som ligger naturnära blev de stora vinnarna, förklarade Jenny Engström, pressansvarig på STF, i en intervju med Schyst resande i början av mars.

I Jämtland och Härjedalen, där många av de mest populära fjällorterna finns, minskade antalet kommersiella gästnätter med femton procent jämfört med året innan, inklusive perioder av total nedstängning, enligt preliminär statistik från SCB som filtrerats av Jämtland Härjedalen Turism.

Utifrån läget i riket som helhet ser man det som ett klart positivt resultat.

Där har man även kunnat se att så kallat "förmedlat boende", det vill säga gästboende i privata lägenheter och stugor, ökade med sex procent i regionen, samtidigt som hotell, vandrarhem och även stugbyar minskade med 20-40 procent.

Det bästa resultatet gjorde Lofsdalen 2020, som visade på en liten ökning i december 2020 jämfört med samma tid 2019. Vemdalen minskade annars minst, följt av Funäsfjällen och Åre.

uppmaning

Gå på kurs hos oss!

Schyst resande håller flera utbildningar i hållbar turism, framför allt för resebranschen men även i skolor. Här kan du läsa mer om våra utbildningar.

Till våra utbildningar i hållbar turism!