Stöd till EU-lag, miljö, mänskliga rättigheter, hållbarhet, due diligence

Svenska storföretag till stöd för ny EU-lag om hållbarhet

H&M, Telia, Ericsson och 23 andra multinationella företag har ställt sig bakom det nya EU-lagförslaget om ett utökat ansvar för miljö och mänskliga rättigheter.

Inte mindre än 26 multinationella företag och organisationer gjorde den 2 september 2020 ett gemensamt uttalande för det EU-lagförslag som presenterades tidigare i somras och som går ut på ett tydligare ansvarstagande för hållbarhet vad gäller miljö och mänskliga rättigheter i såväl den egna verksamheten som längs hela leverantörskedjan.

Schyst resande rapporterade om lagförslaget tidigare i somras, som då beskrevs som historiskt.

Hög tid för ny standard

De 26 undertecknarna skriver bland annat att det är hög tid att sätta nya standards för hållbarhet i hur produktion och affärsverksamhet bedrivs och att covid 19-pandemin erbjuder ett fönster att få ny lagstiftning på plats.

"As we recover and rebuild, we recognise the need for new binding standards which benefit all and promote sustainability. Mandatory human rights and environmental due diligence is key to ensure that efforts by companies that respect people and the planet, both during and post COVID-19 recovery, are not undercut by the lack of a uniform standard of conduct applying to all business actors."

Bland de andra undertecknande företagen och organisationerna finns Adidas, Unilever, Mars, Nestlé, Bodyshop och även Svenska kyrkan. Dock finns inget resebolag eller flygbolag ännu med bland undertecknarna av uppropet.

Se hela listan och läs deras gemensamma uttalande här (pdf)

Som en illustration av behovet av den nya EU-lagen rapporterade flera medier just den 2 september 2020 att ett stort antal anställda på en fabrik i Bangladesh - som bland annat levererar till H&M -avskedats . De avskedade textilarbetarna hade som mål att bilda en fackförening. Läs mer om det i Handelsnytt

uppmaning

Checklista för en hållbar resepolicy

Se vad ni behöver ha koll på.

Till checklistan