Swissairs piloter får köra tåg, Schweiz, flyg, corona, pandemi, hållbart resande, hållbar turism

Swiss-piloter blir lokförare

När flygplanen står på marken är det också på marken jobben finns. Nu utbildas piloter som flugit för flygbolaget Swiss till att istället köra schweiziska tåg.

Att många av världens flygplan har stått på marken sedan coronapandemin slog till har inneburit lägre utsläpp av koldioxid, men också att permitterad och uppsagd kabinpersonal tvingats ställa om.

Redan i våras snabbutbildades friställda SAS-anställda för att stötta upp i vården.

I Schweiz har nu ett kompetensutvecklings-program dragits igång för att piloter som tidigare flugit för flygbolaget Swiss ska kunna ta jobb som lokförare, rapporterar Euro News.

"Det är lite som i ett förhållande när den andra parten inte vill ha med dig att göra längre, då är det bara att svälja stoltheten och gå vidare."

I Schweiz som i många andra länder har det i flera år varit brist på lokförare. Samtidigt ökar intresset för att resa hållbart och EU satsar extra hårt just 2021 på att synka och förenkla tågresandet i Europa.

Läs mer: 2021 blir tågets år i Europa

Omställningsprogrammet får därför stöd av den schweiziska pilotföreningen Aeropers.

"Det känns som ett naturligt steg för oss, och vi hoppas att kunna inspirera andra länder i Europa," säger föreningens talesperson Thomas Steffen till Euro News.

En av piloterna som ingår i programmet är franska Carlos Spruengli, som innan pandemin flög för Swiss.

"Det är lite som i ett förhållande när den andra parten inte vill ha med dig att göra längre, då är det bara att svälja stoltheten och gå vidare," säger han till Euro News.

uppmaning

Vilket hållbart restips vill du dela med dig av?

Beskriv ditt favoritställe och inspirera andra!

Tipsa här