UNWTO, turism, hållbar turism, hållbart resande, statistik,

Turisttappet 2020 - åtta gånger större än under finanskrisen

Den globala turismsektorn har drabbats hårt av pandemin. I ekonomiska termer har sektorn globalt gjort ett åtta gånger större tapp till följd av pandemins restriktioner än under finanskrisen 2009, enligt UNWTO.

En av de branscher som drabbats allra hårdast av coronapandemin med sina reserestriktioner och i vissa fall stängda gränser under 2020, är turismen.

Mellan januari och augusti 2020 sjönk antalet privata resor med övernattning i annat land med 70 procent, jämfört med året innan, enligt UNWTO:s branschbarometer. Det innebär 700 miljoner färre hotellnätter eller ett tapp på 615 miljarder euro, jämfört med samma period 2019.

"Det här är det värsta resultat vi sett i våra historiska serier över den internationella turismen sedan 1950-talet, och innebär ett abrupt avbrott på det senaste decenniets stadiga tillväxt inom sektorn," skriver UNWTO i ett pressmeddelande.

UNWTO, turism, hållbar turism, hållbart resande, statistik

Andel förlorade intäkter inom turismsektorn per region, jämfört med 2019. Bild: UNWTO

Det är vi som är turisterna

Men detta avbrott innebär inte bara en ekonomisk katastrof för en stor del av världens befolkning som direkt eller indirekt lever av turismen (eller en nog så akut paus i globala utsläpp av växthusgaser) det är också en fråga som sätter djupa orättvisor i blixtbelysning.

Nyligen presenterade Oxfam en rapport som visade att den rikaste procenten (1%) av världens befolkning genom sina resor och transporter orsakar dubbelt så stora utsläpp som den fattigare hälften (50%).

Det är vi i den rika delen av världen som över huvud taget har råd att resa som turister. Men när vi nu, till följd av pandemins restriktioner, i stor utsträckning låter bli att resa – då är det fattigare delar av världen som drabbas. Igen.

I många av de länder där turismen är en av de allra största inkomstkällorna saknas också trygghetsnät som de vi tar för givna i Sverige, som A-kassa, inkomstförsäkring och korttidsarbete. Stora delar av den här branschen bygger på tjänster av människor med osäkra anställningsförhållanden och låga löner.

Över 100 miljoner jobb

Över 100 miljoner jobb (vita, registrerade jobb) inom den globala turismen beräknas att försvinna till följd av pandemin, i år. Till det kommer alla informella jobb, gig-jobb och andra sektorer som indirekt lever på turismen. De informella jobben globalt brukar bedömas vara flera gånger fler än de formella.

Bara i Sydostasien förväntas drygt 63 miljoner jobb relaterade till turism försvinna under året. 13 miljoner beräknas bli av med sina jobb inom turismen i Europa, under 2020. Fler än hela Sveriges befolkning, alltså, på ett år.

När det kommer till regionala intäkter från turismen har Sydostasien tappat 79-procent, januari-augusti 2020, jämfört med året innan. I Afrika och Mellanöstern har man sett ett 69-procentigt tapp; den europeiska turismen har tappat 68 procent jämfört med 2019 och Amerika (nord och syd) 65 procent. (Se grafik ovan.)

UNWTO spår inte någon större förändring av de här siffrorna, när även siffrorna för årets sista fyra månader inkluderas.

Lunchsamtal på Facebook!

fredag 27 november kl 11.30-12 bjuder Schyst resande på ett lunchsamtal om hur vi kan, vill och kommer att kunna resa efter pandemin, med Viggo Cavling, chefredaktör för resebranschens affärstidning Travel news och Emma Sundh, författare, influerare och grundare av Klimatklubben. Medverkar gör också Samantha Smith, chef för Just Transition Centre i Oslo. Anmäl dig här, så får du en påminnelse när det är dags!

Samtalet kommer senare även att publiceras här på Schystresande.se.

uppmaning

Gå på kurs hos oss!

Schyst resande håller flera utbildningar i hållbar turism, framför allt för resebranschen men även i skolor. Här kan du läsa mer om våra utbildningar.

Till våra utbildningar i hållbar turism!