Dubais hamn med en palmformad konstgjord halvö

Tvångsarbete på svenskarnas charterhotell

Svenska resebolag i Dubai använder sig av hotell där migranter utför tvångsarbete ­under svåra förhållanden. De är under­betalda, får sina pass beslagtagna och jobbar ofta tolv timmar utan övertidsersättning, enligt en rapport från Swedwatch som DN har tagit del av.

"En plats där allas drömmar uppfylls." Så lanserar resebolaget Apollo Dubai i sina broschyrer. Tillsammans med Ving och Fritidsresor (numera TUI) står de för huvuddelen av svenskars charterresor till vita stränder, höga skyskrapor och lyxiga shoppingcentra i Dubai.

Men här finns en mörk baksida. Dubais överdåd är uppbyggt av migrantarbetare från länder som Filippinerna, Pakistan och Bangladesh. Det är de som bygger lyxhotellen och ofta de som senare jobbar där, som städare, vakter eller i matsalen.

Rapporten från Swedwatch, en ideell organisation som granskar missförhållanden i utvecklingsländer, visar att förhållanden för migrantarbetare på hotellen ofta är undermåliga. De som arbetar för hotell anlitade av de svenska resebolagen är inga undantag. Personalen arbetar inte sällan tolv timmar om dagen med lite eller ingen övertidsbetalning alls. Deras rörlighet är begränsad eftersom passen är beslagtagna.

Rapportförfattaren Olof Björnsson vill inte använda ordet slavlika förhållanden men han konstaterar:

"Att de ofta beslagtar deras pass är tecken på tvångsarbete. Jag har intervjuat migrantarbetare som skulle ha åkt hem om de hade sina pass och inte kände sig tvingade att stanna", säger han.

Vill du veta mer?

Läs hela rapporten på DN.se

Läs mer och ladda ner rapporten här

Lyssna på SR P2

uppmaning

Visa vägen till hållbara tjänsteresor

Hur tar du fram en effektiv och användbar resepolicy för hållbara tjänsteresor?

Läs mer