Tåg, SJ, Tågluffarkort, Hållbart resande, Interrail

Unga väljer att resa miljövänligt

I veckan rapporterade Västerbotten kuriren att den nya satsningen på tågluffarkort i Sverige har blivit en succé. Det är framförallt studenter och unga resenärer som har köpt tågluffarkortet. En positiv utveckling och som bekräftar yngre målgruppers intresse för miljöfrågor och strävan att resa mer miljövänligt.

För två år sedan tog SJ fram ett tågluffarkort för ungdomar. Det gjordes på prov och visade sig vara väldigt lyckat. Då satsningen fick positivt gensvar utökades det och förra sommaren gjordes kortet tillgängligt för alla resenärer oavsett ålder.

— Försäljningen av tågluffarkorten har gått jättebra, långt över förväntan. Vi har sålt lite drygt dubbelt så många kort i år jämfört med i fjol, säger Anton Almqvist-Källén, presskommunikatör på SJ.

Tågluffarkortet, som ger resenären möjlighet att resa obegränsat på SJ:s sträckor inom Sverige, har enligt Almkvist-Källén främst lockat studenter och unga resenärer mellan 16 och 25 år.

— Det tycker vi är positivt. Vi ser att ungdomarna är väldigt klimatmedvetna, det är de som är framtidens tågresenärer som ska göra framtidens hållbara resor.

Även andra tågbolag som Norrtåg och Inlandsbanan erbjuder tågluffarkort till sina resenärer. Och de ser samma trend, att allt fler väljer tåget av miljöskäl.

— Miljön har en jättestor drivkraft som jag tror kommer att växa. Med tanke på FN:s klimatrapport tror jag att vi kommer ha en framtid där vi inte kommer att kunna flyga på samma sätt som tidigare och vi ser hur intresset för att resa miljövänligare ökar, säger Marie Torneus, marknadschef för Vy tåg, som ansvarar för den lokala och regionala tågtrafiken i de fyra nordligaste länen på uppdrag av Norrtåg.

— Vi ser att många har börjat se över sina levnadsvanor, man vill göra bättre val och väljer tåget.

Coronapandemin har dock ställt till det för den nya satsningen eftersom många är restriktiva till att boka resor lång tid i förväg, då rekommendationerna snabbt kan ändras. Av samma anledning har det varit svårt att marknadsföra tågluffarkortet. Men både Marie Torneus och Anton Almqvist-Källén tror att trenden att semestra inom landet kommer att fortsätta vara populärt.

— Vi är övertygade om att den här typen av semestrande kommer att fortsätta öka, så vi ska se hur vi kan utveckla tågluffarkortet och ta fram fler nyheter inför nästa sommar, säger Anton Almqvist-Källén.

Källa: Västerbottens-Kuriren

uppmaning

Visa vägen till hållbara tjänsteresor

Hur tar du fram en effektiv och användbar resepolicy för hållbara tjänsteresor?

Läs mer