Migrantarbetare Thailand, FN:s generalsekreterare António Gueterres.

Upprop för bättre villkor inom turism

Behovet av omställning i turismsektorn är akut. Sektorn står för vart tionde arbetstillfälle globalt – enligt FN riskeras omkring 120 miljoner jobb till följd av covid-pandemin. Och därpå klimatkrisen...

De allra flesta som jobbar inom denna globala jättesektor, turism, har osäkra anställningsförhållanden och arbetar i delar av världen där det sociala skyddsnätet är bräckligt och fackliga organisationer ses med misstro.

I Sverige får besöksnäringen 120 miljoner kronor under 2021 för att investera i omställning och utveckling mot större hållbarhet, som en del av regeringens uppstartspaket till följd av covidpandemin. Det är bra och behövligt, men så fungerar det inte på andra håll i världen, som på många platser dit vi svenskar gärna reser.

"Vi måste se till att bygga upp turismsektorn igen, men på ett sätt som är både jämställt och klimatvänligt", slog FN:s generalsekreterare António Gueterres fast så sent som i augusti.

Vi håller med!

Därför ingår Schyst resande i det upprop som över 70 olika organisationer och 500 individer från världens alla hörn står bakom; Berlin Declaration on Transforming Tourism och därför tycker vi att du ska skriva under på det också - till exempel på World Day of Decent Work (7 oktober).

Ladda ner och läs uppropet i sin helhet här nedanför (engelska)!

uppmaning

Vilket hållbart restips vill du dela med dig av?

Beskriv ditt favoritställe och inspirera andra!

Tipsa här