Kryssning, kryssningskepp, hållbart resande, läs mer schystresande.se

Vad händer i resebranschen efter tvärstoppet?

Stora delar av resebranschen har drabbats av covid 19-pandemins följder och många har tvingats till omställning på ett hårt sätt. Schyst resande träffade Joakim Malm, som var nära konkursen - men kom stärkt ut på andra sidan, med ett hållbarare företag än innan och en ny, närmare kundkrets.

I början av april 2020 ändrade UD sina reserekommendationer från att avråda resor till vissa länder till att avråda från alla resor utomlands. Resten är historia.

Enligt OECD:s beräkningar väntas den internationella turismen tappa upp till 80 procent av sin omsättning under 2020. Flera internationella kryssnings- och flygbolag har gått i konkurs eller räddats med omfattande statliga krispaket, rapporterar Tillväxtverket.

Nyligen rapporterade statliga Swedavia att antalet flygresor till och från de tio största flygplatserna i Sverige gått ned med drygt 80 procent sedan året innan Swedavia har också aviserat för att lägga ned Bromma flygplats till följd av bristande lönsamhet.

Många anställda på de stora resebolagen har permitterats till korttidsarbete med statligt stöd sedan i våras. I mitten av sommaren la Birka Cruises ned sin kryssningsverksamhet och så sent som i slutet av augusti varslade Ving 175 anställda från det egna flygbolaget.

Det är inte bara på den här sidan resan pandemin har slagit. Eulalia Corralero jobbar som hotellstädare i Spanien, en bransch där de flesta jobbar under osäkra villkor med timanställningar på kort notis. "Just nu står vi helt utan inkomst", säger hon till Schyst resande.

Det är mycket som tyder på att det blir det tredje scenariot vi får leva med, det som forskarna vid ETOUR, Turismforskningscentret vid Mittuniversitetet i Sundsvall, skissat på när de tittat på effekterna på branschen till följd av covid 19-pandemin:

"Scenairo 3: ändrade resmönster och aldrig tillbaka till det tidigare." De andra scenariorna gick ut på att resemönstren snabbt skulle återgå till det som var innan, eller att det sker efter en viss fördröjning.

Men det finns fördelar!

Samtidigt som utlandsresandet avstannat har begrepp som hemestra och svemestra kommit i allmänt bruk, fler har valt att resa per tåg eller bil och de nya resmönstren har gett fördelar för inhemsk turism.

Många golfklubbar har till exempel rapporterat om ett ordentligt uppsving under sommaren, fjällstationerna har trots begränsade sängplatser märkt av en stor ökning vandrare och bergsbestigare, och stuguthyrning och campingar har haft full beläggning.

Nöden är också uppfinningarnas moder, som det gamla talesättet lyder.

Schyst resande träffade Joakim Malm, som under ett par månaders hektiskt korttidsarbete i det egna företaget Stockholm Adventures bytte språk, erbjudande och målgrupp. "Vi var timmar från konkurs", berättar han. Nu står han stadigare än förr, på tre ben. Omställning under kniven

På Visit Sweden talar man om den "ansvarsfulla omstarten av turismen efter corona".

Vi i nätverket Schyst resande har länge propagerat för en omställning till ett mer ansvarsfullt och hållbart resande och erbjuder också under den här utmanande tiden branschanpassade utbildningar i hållbarhet – kostnadsfritt för anställda, permitterade och även de som varslats.

Här berättar Linda Nordby, en av våra instruktörer som också själv jobbade på TUI under ett decennium, om hur hon upplevt förändringarna i branschen i mötet med kursdeltagare från små och stora resebolag: "Det här är rätt tillfälle att ställa om mot ett hållbart resande"

Nyfiken på våra branschanpassade kurser? Läs mer och boka in ett datum som passar dig här!

uppmaning

Gå på kurs hos oss!

Schyst resande håller flera utbildningar i hållbar turism, framför allt för resebranschen men även i skolor. Här kan du läsa mer om våra utbildningar.

Till våra utbildningar i hållbar turism!