En ström av rent vatten

Varje droppe räknas: Så sparar du vatten på resan!

Tillgång till rent vatten är en mänsklig rättighet. Trots detta saknar omkring 700 miljoner människor rent vatten att dricka, laga mat och tvätta sig med. En stor vattentjuv på många turistorter dit svenskarna reser nu i vinter är hotellens flitiga tvättande av lakan och handdukar, stora pooler och gröna golfbanor. Därför startar idag nätverket Schyst resande kampanjen "Varje droppe räknas!" om att spara vatten på semestern.

Just nu bokar flera hundra tusen svenskar en solresa under vintern. Men längs de kuster och på de öar där turisterna gärna njuter av sol och bad är färskvatten ofta en bristvara. Många gånger konkurrerar turismen med det lokala jordbruket om vattnet, en tävling som fattiga bönder i låginkomstländer sällan har råd att vinna. Vi svenskar besöker dessutom gärna soliga destinationer som exempelvis Thailand, Mexiko och Zanzibar under torrperioder. Då är det extra ont om vatten.

– Stater har det övergripande ansvaret för att se till att också fattiga människor har tillgång till vatten. Även researrangörer och hotell måste ta ansvar för att minska vattenbristen. Men det finns också mycket vi som turister kan göra för att spara på vattnet, säger Kristina Henschen, chef för Union to Union, en av organisationerna bakom Schyst resande.

Några konkreta tips är att ta en kortare dusch, säga till hotellet att inte byta handdukar och lakan varje dag eller boka hotell med liten eller ingen pool alls – bada i havet istället!

Vad vi äter påverkar också vattenförbrukningen indirekt. Överdriven matkonsumtion och matsvinn är dessutom vanligare på semestern. Och risken finns att slöseriet ökar med bufféer och all-inclusive.

– Ett tips är att äta mer grönt på semestern. Det går åt ungefär 15 000 liter vatten för att producera ett kilo kött, medan grönsaksodling inte alls kräver lika mycket vatten. Det går alltså att välja vattensmart mat på resan, enligt Helena Myrman, projektledare på Schyst resande.

Kampanjen Varje droppe räknas! lanseras idag på ett seminarium på temat vatten och turism och pågår under november.

Följ kampanjen och se kampanjfilmen på vår Facebooksida

Läs mer om turism och vatten här

uppmaning

Vilket hållbart restips vill du dela med dig av?

Beskriv ditt favoritställe och inspirera andra!

Tipsa här