En ström av rent vatten

Varje droppe räknas: Så sparar du vatten på resan!

Tillgång till rent vatten är en mänsklig rättighet. Trots detta saknar omkring 700 miljoner människor rent vatten att dricka, laga mat och tvätta sig med. En stor vattentjuv på många turistorter dit svenskarna gärna reser är hotellens flitiga tvättande av lakan och handdukar, pooler och gröna golfbanor.

Längs de kuster och på de öar där turisterna gärna njuter av sol och bad är färskvatten ofta en bristvara. Många gånger konkurrerar turismen med det lokala jordbruket om vattnet, en tävling som fattiga bönder i låginkomstländer sällan har råd att vinna. Vi svenskar besöker dessutom gärna soliga destinationer som exempelvis Thailand, Mexiko och Zanzibar under torrperioder. Då är det extra ont om vatten.

– Stater har det övergripande ansvaret för att se till att också fattiga människor har tillgång till vatten. Även researrangörer och hotell måste ta ansvar för att minska vattenbristen. Men det finns också mycket vi som turister kan göra för att spara på vattnet, säger Kristina Henschen, chef för Union to Union, en av organisationerna bakom Schyst resande.

Några konkreta tips är att ta en kortare dusch, säga till hotellet att inte byta handdukar och lakan varje dag eller boka hotell med liten eller ingen pool alls – bada i havet istället!

Vad vi äter påverkar också vattenförbrukningen indirekt. Överdriven matkonsumtion och inte minst matsvinn är dessutom vanligare på semestern. Risken är stor att slöseriet ökar med bufféer och all-inclusive.

– Ett tips är att äta mer grönt på semestern. Det går åt ungefär 15 000 liter vatten för att producera ett kilo kött, medan grönsaksodling inte alls kräver lika mycket vatten. Det går alltså att välja vattensmart mat på resan, enligt Helena Myrman, projektledare på Schyst resande.

Läs mer om turism och vatten här

uppmaning

Visa vägen till hållbara tjänsteresor

Hur tar du fram en effektiv och användbar resepolicy för hållbara tjänsteresor?

Läs mer