Varje droppe räknas

Turismsektorn växer så det knakar! Samtidigt beräknas 1,8 miljarder människor i framtiden leva i områden där det råder vattenbrist. På många platser dit vi svenskar reser förvärras vattenbristen av hotellens och turisternas egen vattenkonsumtion. Därför är det viktigt att vi börjar agera och unna oss med förstånd!

Se den här korta filmen om hur turismindustrins vattenkonsumtion förvärrar vattenbristen på de orter vi besöker.

Den ökande turismen kan föra med sig bra saker också! Turismen skapar arbetsmöjligheter och sätter även press på en ökad tillgång till vatten och högre vattenkvalitet som kan leda till investeringar i vattenledningar med mera. Däremot finns det några riktiga vattenbovar som du gör bäst i att tänka ett extra varv kring.

Visste du till exempel att en rinnande kran slösar sex liter vatten per minut? Så sjukt! Glöm inte att stänga av kranen.

Mat är en nödvändighet, men även mat kan vara en riktig vattenbov. För att producera livsmedel krävs det enorma mängder vatten! Och om vi då lassar på mat på buffén för att sedan slänga den innebär det att vi slösar på de dyrbara dropparna helt i onödan. Visste du att det krävs ca 15 000 liter vatten för att producera en köttbit? Tänk på det nästa gång du står och velar vid buffén. Gröna alternativ kräver mycket mindre vatten och är många gånger minst lika gott!

Alejandra Monge driver ett hostel i Costa Rica och berättar om varför det är viktigt att boka ett schyst hotell.

Här har du lite tips inför resan!

  1. Tänk på vad du äter! Att välja mer grönt och att ta flera gånger från buffén i stället för att slänga sparar massor med vatten.
  2. Boka ett hotell utan eller med en mindre pool. Eller passa på att bada i havet.
  3. Ett gammalt tips som fortfarande håller – säg till hotellet att du inte vill byta sängkläder och handdukar varje dag.
  4. Ta en kort dusch istället för ett bad, och stäng av vattnet medan du tvålar in dig eller borstar tänderna.

Vattenbristen på hemmaplan

Problemet med vattenbrist finns närmre än du kanske tror. Sommarpärlorna Öland och Gotland är drabbade av vattenbrist. Trots att det just nu byggs en vattenledning från fastlandet till Öland, är behovet av vatten för stort. Den akuta lösningen har blivit att köra tankbilar fyllda med dricksvatten över Ölandsbron. Det handlar om över en miljon liter vatten varenda dygn! Vattenbristen på Gotland går inte att lösa med tankbilar. Där har man i stället börjat avsalta havsvatten för att möta behovet. Glöm inte det nästa gång du semestrar på våra öar.

Vill du läsa mer?

uppmaning

Visa vägen till hållbara tjänsteresor

Hur tar du fram en effektiv och användbar resepolicy för hållbara tjänsteresor?

Läs mer