Världens 10 bästa etiska resmål

Här är topplistan till dig som vill semestra med ett renare samvete, enligt Ethical Traveler.

Vandra i underbara skogar, shoppa loss i spännande butiker eller koppla av på fina stränder. Det finns många sätt att spendera en fin semester på. Men passa även på att stödja länder som satsar på miljö, hållbar turism, social välfärd och mänskliga rättigheter.

Ethical Traveler är en organisation som varje år sammanställer en lista över de mest etiska resmålen i världen bland utvecklingsländerna. Genom att spendera dina respengar där i stället för någon annanstans hjälper du till att uppmuntra deras etiska insatser, menar organisationen.

Här är de 10 mest etiska länderna 2016, enligt Ethical Traveler:

1. Dominica

Ö i Karibien som länge varit en förespråkare för att skydda havet mot olika typer av övergrepp. Men har under senaste åren intensifierat sitt motstånd mot valfångstindustrin.

2. Grenada

Karibisk ö som bland annat kom med på årets lista på grund av deras arbete med att förbättra rättigheterna för HBTQ-personer. De jobbar även medvetet med att skydda sina korallrev.

3. Mongoliet

Satsar mycket på solenergi som nu genererar elektricitet till cirka 20 procent av befolkningen. Har dessutom nästan 15 procent av sin mark skyddad i naturreservat och liknande. Mongoliet har högt betyg vad gäller mänskliga rättigheter.

4. Samoa

Arbetar medvetet med att minska våld i hemmet. Våldtäkt inom äktenskapet är nu straffbart och ett brott mot lagen. Lägger dessutom energi på att förbättra rättigheterna för HBTQ-personer. Miljöarbetet är en annan del som har utvecklats då Samoa ökat antalet solkraftverk på ön.

5. Kap Verde

Denna ö-nation utanför Afrikas kust har relativt många kvinnliga chefer i höga positioner, både inom den offentliga och privata sektorn. Vidare har de firat sin tredje årliga Gay Pride-vecka och har under senaste åren genomfört mycket miljöarbete. Bland annat har de arbetat intensivt med att skydda havssköldpaddor.

6. Tonga

Rankas högst av alla länder på listan när det gäller miljöskydd. Jobbar även medvetet med att få bukt med trafficking.

7. Uruguay

Levererar redan 90 procent av sin energi från förnybara källor, men hoppas på ännu mer. Satsar även på lagar och skydd för djur, till exempel för att göra det bättre för djur som lever och verkar på cirkusar.

8. Mikronesiens federerade stater

Har som mål att utveckla sitt miljöarbete, bland annat siktar de på att öka andelen förnybar energi till minst 30 procent till år 2020. Har även infört ett skydd för ett stort våtmarksområde.

9. Tuvalu

Ingår som en av 43 länder i The Climate Vulnerable Forum som arbetar med att hitta lösningar på klimatförändringarna. Tuvalu satsar hårt på utbyggnaden av internet för att förbättra skolundervisningen och kan stoltsera med att ha 99 procent läskunniga.

10. Panama

Panama, i Centralamerika, har antagit en ny djurskyddslag som bland annat förbjuder tjurfäktning. Har vidare godkänt sex viktiga internationella barnarbetskonventioner. Arbetar även med miljöskydd och återplantering av skog.

Läs mer på Aftonbladet.se

uppmaning

Visa vägen till hållbara tjänsteresor

Hur tar du fram en effektiv och användbar resepolicy för hållbara tjänsteresor?

Läs mer