Världsturismdagen den 27 september

Vi firar Världsturismdagen med fem hållbara restips

Måndagen den 27 september är det Internationella Världsturismdagen. På Schyst resande firar vi det genom att dela med oss av hållbara restips.

Hur kan man få en schystare semester och samtidigt bidra till positiva fotavtryck i det land du besöker?

Här bjuder vi dig på fem enkla tips.

1. När: Om du har möjlighet, res gärna utanför högsäsong. Du slipper trängas med alla andra turister och bidrar samtidigt till att turistsäsongen förlängs i det land som ni besöker.

2. Var: Oavsett om du väljer att resa nära eller långt bort, är det ett hett tips att leta dig förbi allfarlederna. Hitta landets "hidden gems", så lovar vi att du får en större semesterupplevelse. Dessutom gör en mer utspridd turism, att hela landet kan leva.

3. Hur: Gör resan till en del av din semester och välj gärna alternativa färdvägar. Ta tåget istället för flyget om du kan. Det ger dig möjlighet att se allt du passerar och din resa bidrar till ett lägre klimatavtryck.

4. Bo bra: Välj småskaligt boende, välj bort de stora "all inklusive" hotellen. Det är en garanterat roligare lösning för både dig och de lokala familjehotellen. Går det att välja ett hållbarhetsmärkt hotell- gör det!

5. Ät gott: Våga smaka på det resmål som du besöker. Varje del av vår värld bjuder på sina sinnesupplevelser och ett enkelt sätt att testa det är att äta lokal mat. Då gläder du inte bara dina egna smaklökar, utan även får de lokala restaurangerna att blomstra. Prioritera också gärna det vegetariska alternativet.

Läs mer om hur du blir en klimatsmart och schyst resenär – från det att du bokar din resa till att du kommer hem igen.

FAKTA Världsturismdagen Världsturismdagen har hållits den 27 september varje år sedan 1980. Datumet markerar årsdagen av att organisationen antog sina stadgar 1970, vilket ledde fram till att UNWTO startade fem år senare. World Tourism Day Celebrations

uppmaning

Visa vägen till hållbara tjänsteresor

Hur tar du fram en effektiv och användbar resepolicy för hållbara tjänsteresor?

Läs mer