Det är dags för hållbar turism

Vill du resa med rent samvete i bagaget? Här får du en djupare inblick i hur vardagen ser ut för människor som bor på de orter vi besöker och kan ta del av erfarenheter som andra resenärer fått med sig hem.

Ladda ner

Det finns flera sätt att göra ett schyst avtryck på din resa

Många längtar efter att resa till värmen på sin semester. Vi förälskar oss i de länder vi besöker, men har svårt att få inblick i hur vårt turistande påverkar människorna och miljön dit vi åker. I våra fotspår kämpar lokalbefolkningen mot miljöförstöring, dåliga arbetsvillkor, hotellkedjor som köper upp mark och stränder samt att barn och vuxna utnyttjas sexuellt. Så hur kan vi som resenärer stå på deras sida?

Att det finns problem kopplade till turismen betyder inte att du ska sluta resa (även om vi förstås inte kan fortsätta flyga som vi gör idag utan behöver bli lite kreativa). Det finns flera sätt att göra din resa mer hållbar – för klimatet och för det land du besöker.

I vems fickor vill du att dina semesterpengar ska hamna? Ska du välja den stora hotellkedjan eller familjen med det lilla hotellet? Måste du dricka importjuice eller kan du välja en som är lokalproducerad? Genom att fundera över dina val när du reser, kan du påverka mycket. Ställer du dessutom krav på researrangörerna kan mycket förändras på kort tid!

"Med insikt om hur vårt resande och våra val påverkar är det lättare att tänka efter före och agera nästa gång du reser. Res gärna, men se till att lämna ett schyst avtryck!"

Ämnen som tas upp

  • Resenärer berättar om hur de försöker resa mer hållbart
  • Arbetsvillkoren för de som jobbar på turistorterna
  • Turismens påverkan på människor och miljö
  • Arbetet för att skydda utsatta barn mot resande förövare
  • Beer girls – att dricka på ackord med turisterna
uppmaning

Visa vägen till hållbara tjänsteresor

Hur tar du fram en effektiv och användbar resepolicy för hållbara tjänsteresor?

Läs mer