Grön guide för schyst resande (2015)

I denna mer fördjupande guide får du koll på hur turismen påverkar både miljö och människor, och konkreta tips på hur du kan resa mer hållbart.

Ladda ner

Vad menar vi med hållbar turism?

Idealbilden av en semester är för många att sola och bada på en paradisstrand långt bort. Samtidigt blir vi alltmer medvetna om att våra flygresor tär på klimatet och om att de som bor på platserna vi besöker inte alltid gynnas av vår närvaro.

Resereklamen säljer in all-inclusive-hotell, lyxiga kombinationsresor med både flyg och kryssning och billig shopping. Om det ger tillräckliga inkomster till lokalbefolkningen och hur stor andel av resmålets resurser vi turister använder blir som en eftertanke.

I hållbar turism är det tvärtom! Här är omtanken om att människor och miljö ska må bra en självklarhet. De som reser och upplever världen på det här sättet vill ta ansvar och se till att turistorterna och världen i stort påverkas positivt av resandet.

"Genom att fundera över dina egna val när du reser kan du påverka mycket. Är vi många som väljer medvetet, både vad gäller miljö, arbetsvillkor och medmänsklighet, kan vi påverka hela världen!"

Ämnen som tas upp

  • Finns det "grönare" sätt att flyga?
  • Klimatkompensering
  • Hur miljövänligt är det att åka på kryssning?
  • Ekoturism och community-based tourism
  • Hur väljer jag ett hållbart hotell eller boende?
  • Schystare shopping

Beställ materialet

Förutom att ladda ner materialet här kan du också beställa Grön guide för schyst resande i Unionens webbshop.

uppmaning

Visa vägen till hållbara tjänsteresor

Hur tar du fram en effektiv och användbar resepolicy för hållbara tjänsteresor?

Läs mer