Läromedel: Hur kan vi resa hållbart?

Ett material för gymnasiet och högstadiet om resandets påverkan på människor, miljö och samhälle. Materialet innehåller tips och övningar kring hur vi kan göra mer medvetna val när vi reser.

Ladda ner

Turismen är en näring som växer så det knakar världen över. Det ställer krav på vår kunskap om hur vårt resande påverkar människors levnadsförhållanden och miljön. Nätverket Schyst resande belyser de sociala, ekonomiska och miljömässiga konsekvenserna av turismen och hur vi kan bidra till en hållbar utveckling.

Gymnasiebroschyren riktar sig till gymnasieskolans olika program och bygger på de globala målen i Agenda 2030. Det tar upp ämnen som transporter och flyg, barns villkor, rättigheter i arbetslivet, vattenbrist, alkoholkultur, trafficking och prostitution. Syftet är att elever och lärare ska kunna arbeta brett med frågor som handlar om hur vi påverkar människorna och miljön i de länder vi besöker som turister – och se vilka möjligheter vi har att förändra till det bättre.

"Hållbar turism innebär att resa på ett sätt som gör att både människor och miljö mår bra, och att resandet bidrar till en ekonomisk utveckling som gynnar turistorterna och de som arbetar där."

Ämnen som tas upp

  • Vad är hållbar turism?
  • Transporter och klimat
  • Vatten som ska räcka till alla
  • Arbetarnas situation i turismindustrin
  • Alkohol och droger på resan
  • Att arbeta som volontär på barnhem
  • Sexhandel och turism
  • All-inclusive

Beställ materialet

Om du är lärare kan du beställa gymnasiebroschyren Hur kan vi resa hållbart? i Unionens webbshop. Du kan också ladda ner materialet digitalt via knappen ovan.

Det finns en tillhörande lärarhandledning med övningar kopplade till materialet.

Gratis workshop om hållbart resande

Schyst resande erbjuder också en kostnadsfri workshop om hållbart resande för gymnasieklasser. Läs mer och boka in ett inspirerande besök från Schyst resande här.

uppmaning

Vilket hållbart restips vill du dela med dig av?

Beskriv ditt favoritställe och inspirera andra!

Tipsa här