Kom-ihåg-lista för en schyst semester

Hållbar turism är att resa med omtanke om människor och planet. Det är dessutom ett roligare sätt att uppleva världen! I denna lilla broschyr får du konkreta tips på vad du kan göra på din nästa resa.

Ladda ner

I vems fickor vill du att dina semesterpengar hamnar? Ska du välja den stora hotellkedjan eller det lilla familjehotellet? Tjänar den som städar ditt rum tillräckligt för att sätta sina barn i skolan? Och blir det något vatten kvar till lokalborna när turisterna har fått sina stekar, vattenland och pooler?

Vi reser som aldrig förr. Och vårt resande gör stort avtryck – för miljö och människor. Att vara en schyst turist innebär att försöka göra det avtrycket så positivt som möjligt.

Ofta handlar det bara om att tänka till. På utlandsresan vill vi unna oss och testa nya saker. Vilket är härligt – så länge man kommer ihåg att vårt borta är någon annans hemma.

Att resa hållbart handlar om att ha en helhetssyn på resan. Hur kan jag värna om miljö, anställda och samhället jag besöker? Hållbarhetstanken följer med hela vägen – från transporten till boendet, maten och aktiviteterna.

Det hör också hit hur ofta du reser och hur långt. Utsläppen behöver minska dramatiskt. Det betyder att vi behöver resa mer sällan och låta långresan vara en lyx. Större delen av världens befolkning åker aldrig utomlands. Den som har möjlighet att resa har alltså ett extra ansvar att bidra till en bättre turism. Både genom egna medvetna val och genom att ställa krav på resebranschen.

I den här foldern berättar vi om 44 enkla sätt att resa mer hållbart.

Vill du hellre ha den tryckta versionen?

Beställ den utan kostnad här

uppmaning

Visa vägen till hållbara tjänsteresor

Hur tar du fram en effektiv och användbar resepolicy för hållbara tjänsteresor?

Läs mer