Utsugning av vissa, guldkant för andra (2011)

All-inclusive! Allt ingår: resa, boende, mat, dryck och aktiviteter. Som besökare behöver du knappt lämna hotellet. Men hur påverkas den lokala ekonomin? En studie av ekonomiskt läckage.

Ladda ner

All-inclusive-turism innebär att turisten köper ett färdigt paket där resa, hotell, mat och aktiviteter ingår. Eftersom resebolagen, hotellen och flygbolagen många gånger inte ägs av företag i destinationsländerna hamnar inte heller pengarna där.

Turismindustrin lockar med all-inclusive-resor i färgglada annonser. Anläggningarna är stora och innehåller det mesta som turisten påstås behöva. Som besökare vet man också redan från början ungefär hur mycket pengar som kommer att gå åt. Men funderar turisterna över hur de påkostade anläggningarna påverkar lokalbefolkningen på resmålet? Kan de överhuvudtaget dra nytta av turismen?

All-inclusive-turismen skiljer sig från annan turism. Tanken är att turisterna i mindre grad ska vara beroende av det lokala näringslivet och i stället bli serverade måltider och service inom turistanläggningen. En given hypotes är därför att denna form av resande i mindre grad än annan turism bidrar till de besökta ländernas ekonomi.

I den här studien undersöker vi om så är fallet. Och om turismen bidrar väldigt lite till ekonomin på plats, är det så att resmålen exploateras? En fråga som hänger samman med detta är hur arbetsvillkoren ser ut för dem som jobbar på all-inclusive-anläggningarna.

"Det var en fantastisk resa. Allt ingick. Jag och hustrun fick vara i fred. Hotellet hade till och med barnpassning. Skönt att verkligen få vila ut. Vi låg mycket i poolen och drack drinkar. Det är att sätta guldkant på livet."

Manlig turist på all-inclusive-resa i Egypten

Ämnen som tas upp

  • Fakta om all-inclusive-turism
  • Ekonomiskt läckage
  • Fältstudie i Dominikanska republiken
  • Reseföretagens bild av all-inclusive
  • Strategier för att minska det ekonomiska läckaget samt goda exempel
uppmaning

Visa vägen till hållbara tjänsteresor

Hur tar du fram en effektiv och användbar resepolicy för hållbara tjänsteresor?

Läs mer