Tipset kommer från:

Isabelle

4 juni 2019

Göra

Bild: Sälstationens hemsida (t v)

Typ av upplevelse

Aktivt
Avkoppling
Kultur & historia
Natur
Sol och bad
Svemester

Sverige, Stockholm

Gålö sälstation – från hemliga militära sälar till skärgårdsidyll

Under andra världskriget var Gålö sälstation i Stockholms skärgård en militär anläggning – och centrum för en experimentell operation. Ett tjugotal sälar tränades här i hemlighet för att hjälpa marinen spåra upp främmande ubåtar och minor.

Platsen hade valts för att den var avskild samtidigt som den var lättillgänglig. Hit flyttade psykologen och beteendevetaren Valdemar Fellenius med sin familj, ett antal värnpliktiga, någon djurskötare från Skansen samt vakter. Totalt var det åtta till elva personer som jobbade under tystnadslöfte, helt isolerade under fyra år.

Idag har Gålö sälstation, tillsammans med tre andra militärhistoriska verksamheter i Finland och på Åland, rustats upp som en del i ett EU-projekt.

Stationen har gjorts om till ett historiskt vandrarhem där gästerna bor i mysiga stugor precis vid havet. Man kan ta ett dopp i sjön eller i bassängen där sälarna tränades, hyra roddbåt, bada bastu eller ge sig ut på ståpaddling. Det går också bra att vandra i det kringliggande naturreservatet, där man kan följa fornstigen vid Hembygdsmuseet. Det finns även lokala matproducenter som man kan besöka och handla av.

Sälstationen ger både avkoppling och en inblick i en hemlig del av Sveriges krigshistoria.

uppmaning

Visa vägen till hållbara tjänsteresor

Hur tar du fram en effektiv och användbar resepolicy för hållbara tjänsteresor?

Läs mer