Tipset kommer från:

Gella

30 september 2020

Resväg

Bild: GW

Typ av upplevelse

Kultur & historia
Romantik
Stadspuls

Kina, Hangzhou

Supersnabba tåget mellan Peking och Hangzhou

Att ta tåget hela vägen från Helsingfors till Kina är mäktigt. Och inte alls så långtråkigt som man skulle kunna tro. Landskapet förändrar sig ju hela tiden! Och restaurangvagnarna är underbara.

Sedan är det en helt annan upplevelse att åka tåg inom Kina, i alla fall om man väljer de hypermoderna supersnabba tågen, som flyger fram i 310 km i timmen på uppbyggda spår.

Och ja, det går att boka och köpa biljetter och resa runt som man vill, även om kinesiska resebyråer och konsulter är envisa med att sälja in sina halv-charter-tjänster. Kineserna reser mycket per tåg själva, och järnvägsnätet är väl utbyggt (ofta med de nya supersnabba tågen).

Från Peking till Hangzhou tar det bara ett par timmar, eller om man hellre vill åka till Shanghai, 2,5 ca.

Hangzhou är en lustig mix av romantik och business - där är romantiken business. Många kineser reser till Hangzhou för att hitta en potentiell make/maka och själva bröllopet, eller åtminstone bröllopsfotona vid någon pagoda i dimman över den lilla sjön.

Där finns också ett vackert zenbuddhistiskt tempel en bit upp i bergen, med grottor där zenbuddhister har suttit och mediterat sedan 300-talet. Bergväggarna är täckta av uthuggna buddhafigurer.

Nästa gång tar vi tåget till södra Kina.

uppmaning

Vilket hållbart restips vill du dela med dig av?

Beskriv ditt favoritställe och inspirera andra!

Tipsa här