Det här restipset kommer från:

Monica

Postat: 2019-07-11

Göra

Bild: John Bauer (t h)

Typ av upplevelse

Aktivt
Svemester
Natur

Sverige, Låktatjåkka

Trollsjön – magisk bergsjö med alpkänsla

När SJ utlyste en omröstning om bästa svenska alternativ till en utlandsresa på sommarsemestern var det Trollsjön som knep förstaplatsen. Så här beskrivs sjön av Linnea Forssell från Göteborg:

"Med sitt klarblå vatten påminner Trollsjön om italienska Gardasjön. Däremot är magin här något helt annat. På samiska heter sjön Rissájávri och betyder 'sjön som glimmar av eld'.

Inte långt från Abisko ligger Låktatjåkka eller Vassijaure, dit du kan ta dig med tåg. Därifrån är det omkring sex kilometer till den magiska Trollsjön. Du börjar med en fin promenad genom björkskog. Sedan väntar en något brantare stigning innan du belönas med en storslagen utsikt. ... Vandringen fortsätter genom dalgången Kärkevagge som är ett riktigt sagolandskap med stenformationer från istiden, grönskande ängar med fjällblommor och små porlande bäckar. Därefter når du den magiska Trollsjön.

Det klarblå vattnet rinner ner från närliggande glaciärer och gör Trollsjön till Sveriges klaraste sjö med siktdjup på 36 meter. Ta en paus och njut av den vackra vyn och passa på att ta ett uppfriskande dopp."

uppmaning

Vilket hållbart restips vill du dela med dig av?

Beskriv ditt favoritställe och inspirera andra!

Tipsa här