Tipset kommer från:

Cajsa

6 juli 2020

Göra

Bild: Hollger Ellgard

Typ av upplevelse

Aktivt
Natur
Sol och bad
Svemester

Sverige, Stockholm

Sov en natt i Paradiset och simma bland näckrosor

Åk till Lida friluftsgård i Tumba i Botkyrka kommun, där man på vintern kan åka skidor och på sommaren bada och grilla. Här passerar Sörmlandsleden, en flera hundra mil lång vandringsled genom hela Sörmland. Följ en bit av leden mot naturreservatet som kallas Paradiset. (Glöm inte att ta med vattenflaskor och gärna ett vattenfilter – vattenkällorna längs vägen hade torkat ut sist jag var där.)

Vill du vandra en längre sträcka så kan du ta dig till Långsjön i Paradiset på en dag, men vill du ta det lugnare och kanske stanna och bada en dag, planera att övernatta två nätter ute; en gång på väg dit och en gång vid själva sjön.

Där finns tydligen ett artonhundratalstorp som man kan hyra eller sova över i, men det går också fint att sova i vindskydd eller tälta vid sjön. På morgonen kan man äta frukost vid strandkanten, plocka blåbär och ta ett dopp i vattnet bland näckrosor.

Nästa dag kan du vandra vidare till Rudans gård nära Handens pendeltågsstation varifrån du lätt kan ta dig vidare med kollektivtrafiken, t ex till Stockholms centrum.

Läs mer om Paradiset på Naturkartan

uppmaning

Visa vägen till hållbara tjänsteresor

Hur tar du fram en effektiv och användbar resepolicy för hållbara tjänsteresor?

Läs mer