huvudbild

Rätten till en bra arbetsmiljö och att kunna leva på sin lön

Hållbart resande och...

Att vi reser bidrar till att skapa jobb och ökar välståndet i länder vi besöker. Men alltför ofta är lönerna låga och villkoren dåliga. I vissa länder hindras dessutom arbetstagarna från att försöka ändra på det genom att gå med i facket.

Därför är arbetsvillkor en viktig fråga kopplat till resande

Att åka utomlands på semester är ett tillfälle för vila, nya upplevelser och tid med familj och vänner. Man åker helt enkelt bort från vardagen. För servitören som serverar dig drinkar, städerskan som bäddar din säng och trädgårdsmästaren som ser till att gräset alltid är grönt är arbetet dock ofta förknippat med låga löner, osäkra anställningar och långa arbetsdagar. En vardag de inte kan åka bort ifrån.

Visste du att...

  • Rese- och turismsektorn är en av världens största ­branscher. Den står numera för tio procent av världens BNP. (Källa: World Travel and Tourism Council.)
  • Säsongsanställningar, sexuella trakasserier och skadlig arbetsmiljö är vardag för många i turistindustrin.
  • Många av de som jobbar på hotellen är migrantarbetare, och det är vanligt att arbetsgivarna utnyttjar dem eftersom de inte vågar protestera av rädsla för att bli av med jobbet eller tvingas åka hem. De är utlämnade till arbetsgivaren eftersom de inte vet var de ska vända sig eller vilka rättigheter de har i det nya landet. Exempel: Dubai
  • I 93 av världens länder nekas arbetarna rätten att organisera sig fackligt. (Källa: Världsfacket ITUC)

Frågan i praktiken

"Mamma och pappa borde inte behöva jobba jämt"

Thiha Aung och Zin Min Htet är sju och nio år gamla och deras föräldrar arbetar på ett hotell i Khao Lak i Thailand. När föräldrarna jobbar är barnen hemma ensamma och ser på tv. Och jobbar gör föräldrarna nästan jämt: Båda sliter på hotellet sju dagar i veckan för att få ekonomin att gå ihop. Trots att barnens mamma städar varje dag tjänar hon bara 2000 kronor i månaden, under den lagstadgade minimilönen.

(Vi träffade familjen 2017, när vi granskade villkoren på svenskarnas semesterhotell i Thailand.)

Två barn sitter och håller om varandra i ett kök

Ensamma hemma medan föräldrarna jobbar sju dagar i veckan. Bild: Jonas Gratzer

Rättvisemärkt vandrarhem tar hand om sina anställda året runt

Säsongsarbete är vanligt i turismen, vilket innebär att anställda går utan lön en stor del av året. Men på vandrarhemmet the Backpack i Kapstaden har personalen jobb året runt. När det behövs förstärkning anställer man i stället ungdomar, för vilka det blir mer som en bonus att hoppa in ett tag. Ofta har de deltagit i något av de sociala projekt vandrarhemmet stödjer, eller är barn till någon i personalen.

Fler exempel på rättvisemärkt turism i Sydafrika

En kvinna bakom en enkel hotellbar

Evelyn Williams har arbetat på the Backpack i många år. Här har hon och kollegorna en trygg inkomst hela året. Bild: Annika Ahlberg

Vad vi arbetar för

De som ger besökarna service på resan ska ha anständiga arbetsvillkor. Det handlar om trygga anställningar och om att ingen ska bli trakasserad på jobbet. Lönerna ska räcka till ordentlig mat, boende och sjukvård och de som jobbar ska ha rätt att vara ledig.

Starka fackföreningar är grunden för att skapa den här förändringen. Men i många länder går det inte att vara med i facket, antingen för att det är förbjudet eller för att arbetsgivare avskedar den som går med. Därför är det avgörande att fackligt arbete blir tillåtet. Alla ska kunna organisera sig för att tillsammans arbeta för bättre villkor.

Här har reseföretagen ett ansvar. De behöver se till att de som jobbar inom turismen har mänskliga rättigheter på jobbet. De har stora möjligheter att ställa krav på bra arbetsvillkor när de upphandlar hotell, mat, transfer, guidade turer, med mera. Det finns internationella riktlinjer för hur företagen bör agera.

  1. Du kan göra skillnad!
  2. Fråga din researrangör eller resebyrå om arbetsvillkoren när du bokar. Har de en policy eller uppförandekod som säger att rättigheter i arbetslivet ska respekteras? Hur följer de upp att deras krav efterlevs? Har de kontakt med lokala organisationer?
  3. Välj gärna ett hotell som har märkningar vad gäller miljö och arbetsförhållanden och boka ett hotell med kollektivavtal där det är möjligt – se Just Tourism
  4. Ifrågasätt uppenbara brister på plats. Det är ett effektivt sätt att visa arbetsgivarna att det inte är okej.
  5. Lägg gärna lite extra pengar när du betalar eller checkar ut. Många gånger ger dricks en lika stor inkomst som lönen. Det behövs inte mycket för att visa din uppskattning för det arbete som utförs.
  6. Om du flyger, välj ett flygbolag som har kollektivavtal och som garanterar bra arbetsvillkor.

Experterna på arbetsvillkor inom Schyst resande

Unionen, Hotell- och Restaurangfacket, Union to Union och Fair Action är de som har koll på arbetsvillkor i nätverket.

Illustration: Klara Bartilsson

uppmaning

Visa vägen till hållbara tjänsteresor

Hur tar du fram en effektiv och användbar resepolicy för hållbara tjänsteresor?

Läs mer