huvudbild

Det livsviktiga vattnet

Hållbart resande och...

På många av de platser vi reser till är rent vatten en bristvara. Samtidigt är turismen en törstig industri och resenärer använder ofta många gånger mer vatten per person än de som är bofasta. Hur kan vi se till att det livsviktiga vattnet räcker till alla?

Därför är vatten en viktig fråga kopplat till resande

Ökad turism kan bidra till att förbättra tillgången till vatten och vattenkvalitén på ett resmål, eftersom turisterna förväntar sig en viss standard. Det kan leda till investeringar i vattenledningar, bättre underhåll eller att reningsverk byggs.

Vanligtvis är det dock så att turismen i hög grad bidrar till vattenbrist. Generellt sett överutnyttjar turismsektorn vattnet på en destination genom bland annat hotellens förbrukning, i pooler, till golfbanor och genom turisternas egen konsumtion och användning. Längs kuster och på öar, där turismen är som mest koncentrerad, är färskvatten ofta en bristvara på grund av en ohållbar användning av vattenresurserna. Dessutom besöker vi många av de populära destinationerna under deras torrperiod när det är extra ont om vatten.

När vi är ute och reser använder vi mer vatten än vad vi gör till vardags. Turister i Granada i Spanien använder generellt sju gånger mer vatten är vad lokalbefolkningen gör. Den här stora skillnaden är vanlig på turistmål. På Bali använder resenärer omkring 65 procent av landets tillgängliga vattenresurser, vilket har lett till konflikter mellan lokalbefolkningen och turismsektorn.

Det verkar inte heller som att vi kan förlita oss på att bristen på vatten kommer att lösas med tiden. Forskarna Stefan Gössling, professor i turismvetenskap vid Linnéuniversitetet, och Paul Peeters har tittat närmare på hur den internationella turismen påverkar miljön. Analyserna pekar på att turismsektorns vattenanvändning kommer att öka med över 90 procent till 2050, om vi fortsätter med "business as usual". Detta på grund av ett ökat antal turister, mer köttätande samt längre resor (längre flygsträckor kräver mer energi, och således mer vatten).

Visste du att...

 • I Thailand och Egypten använder turister i genomsnitt mellan tre och sex gånger så mycket vatten som lokalbefolkningen.

Frågan i praktiken

Rhodos

Rhodos är en vacker grekisk ö och ett populärt turistmål. Ön har dock små sötvattentillgångar. Turismen skapar ett högt tryck på vattenresurserna, samtidigt som det knappt regnar. Tar man för mycket av grundvattnet finns risk för att saltvatten tränger in i sötvattensdepåerna. Det kan leda till att sötvattnet blir förstört. Turister är ofta på plats under torrperioden, vilket sätter extra press på vattentillgångarna.

Den törstiga turismen

Var används då allt vatten?

Hotellet – när gästerna duschar, badar, använder toalett och handfat. Hotellens trädgårdar, golfbanor och tvätterier slukar också mycket vatten.

Poolen – det går åt mycket vatten till en pool. Först ska den fyllas upp med vatten inför säsongen, sedan behöver den fyllas på varje dag på grund av avdunstning. Poolen behöver dessutom rengöras från solkrämer och annat och för det krävs både en hel del kemikalier och vatten. En ny trend med privata pooler, vattenland etc gör att belastningen på vattentillgångarna blir ännu högre.

Golfen – slukar stora mängder vatten. En golfbana med 18 hål kan bevattnas med mer än två miljoner liter vatten – per dag. När golfbanor kräver vatten på turistdestinationer med vattenbrist uppstår flera negativa konsekvenser.

Maten – är det område som kräver allra mest vatten och står för ungefär 85 procent av all vattenförbrukning globalt. Överdriven matkonsumtion och matsvinn är ett vanligt slöseri på semestern. Vi äter stora mängder mat på semestern och det blir också mycket över. Bufféer och all-inclusive har ytterligare spätt på problemet.

Energi – Det beräknas att 15 procent av allt vatten vi har används för att producera energi. Flygplan kräver mycket energi och när vi reser tar vi ofta flyget. Det krävs mycket vatten för att producera flygbränsle.

Vad vi arbetar för

Schyst resande verkar för större medvetenhet om vattenfrågan bland resenärer och i turismindustrin. Om vattnet tar slut och du inte kan duscha efter en dag på stranden är det irriterande. Om vattnet tar slut för lokalbefolkningen är det en katastrof. Brist på vatten är lika med brist på mat och sanitet. Tillgång till vatten är en fundamental mänsklig rättighet och en förutsättning för liv. Därför är det avgörande att turismen inte tar så mycket vatten att det inte räcker till behoven i värdlandet även på lång sikt.

 1. Du kan göra skillnad!
 2. Ät mer vegetariskt och ta mindre portioner på buffén för att minska matsvinnet och därmed mängden vatten som används till matproduktion.
 3. Res klimatsmart: välj till exempel tåg framför flyg. Flygbränsle kräver mycket vatten att framställa, och den globala uppvärmningen är ett stort hot mot vattenförsörjningen.
 4. Fråga din resebyrå eller ditt reseföretag vilka hotell och resmål som är bäst utifrån att du vill spara på vatten och miljö.
 5. Boka ett hotell som har någon form av miljö- eller hållbarhetsmärkning.
 6. Välj gärna ett hotell med liten eller ingen pool. Njut av att bada i havet i stället!
 7. Ta en kort dusch i stället för ett bad.
 8. Stäng av kranen medan du tvålar in dig, rakar dig eller borstar tänderna. En rinnande kran slösar ca sex liter vatten per minut.
 9. Ett gammalt tips som fortfarande håller – säg till hotellet att du inte vill byta sängkläder och handdukar varje dag.
 10. Tipsa hotellet om att installera snålspolande duschar och toaletter. Det kan låta fjuttigt men har stor påverkan på ett hotells vattenförbrukning.
 11. Undvik att åka på golfsemester till ett land med vattenbrist.
uppmaning

Visa vägen till hållbara tjänsteresor

Hur tar du fram en effektiv och användbar resepolicy för hållbara tjänsteresor?

Läs mer