Gruppträning F&S

Friskis&Svettis skippar flyget på träningsresor

Schyst resande har tidigare uppmärksammat Petra Palméns strävan för att få Friskis&Svettis att välja bort flyget som transportmedel på sina träningsresor och nu har hennes kamp gett resultat. På föreningens årsstämma i helgen, fattades beslutet att F&S helt slutar med flygresor på träningsresor.

Redan i september 2020 skrev Schyst resande om F&S medlemmen Petras strävan att få sin idrottsförening att välja den klimatsmarta vägen. Hennes eget hållbarhetsengagemang startade redan 2018, när Greta Thunberg drog igång sin skolstrejk för klimatet. Efter att ha räknat ut sitt eget klimatavtryck, stod det klart för henne att där hon som enskild individ kunde göra skillnad, var att sluta flyga.

Sedan dess har hon för egen del stannat på backen, men även kämpat för att hennes idrottsförening Friskis&Svettis skulle välja samma väg. Tidigare har F&S haft träningsresor till destinationer som Kanarieöarna, Mallorca, Kreta och Portugal, resor där flyg är ända transportalternativet. Då föreningen är en demokratisk organisation, är det medlemmarna som avgör den här frågan. Och på förra helgens årsstämma röstades det till slut igenom att flyg ska väljas bort som transportmedel, när träningsresor arrangeras i Friskis&Svettis namn.

"Det här är en viktig signal till samhället att flyget inte är hållbart och det visar på ett starkt ledarskap av Friskis&Svettis. Jag hoppas att många föreningar och företag kommer att inspireras och ta efter", säger Petra Palmen.

uppmaning

Visa vägen till hållbara tjänsteresor

Hur tar du fram en effektiv och användbar resepolicy för hållbara tjänsteresor?

Läs mer