Om oss

Nätverket Schyst resande arbetar för ett hållbart resande, där både människor och miljö mår bra. Oavsett om det gäller semestern eller tjänsteresan. Vi vet att det är möjligt att uppleva världen samtidigt som man gör ett gott avtryck för anställda, klimat och människorna på platsen man besöker.

Vad vi gör

Schyst resande vill inspirera fler till att resa hänsynsfullt och öka kunskapen om hållbar turism. Vi ger ut rapporter, ordnar evenemang, driver kampanjer och opinion. Vi håller också utbildningar runt om i Sverige, ledda av specialutbildade instruktörer. Vi är till exempel ute på gymnasie- och högskolan, på reseföretag, arbetsplatser och Folkuniversitet.

En hållbar turism

Med hållbar turism menar vi ett resande som tar hänsyn till både klimat och miljö, de som jobbar inom resebranschen och samhället på plats. De frågor vi främst arbetar för är:

Grunden för vårt arbete är de globala målen i Agenda 2030 och vi fokuserar i stor utsträckning på hur turismen påverkar låg- och medelinkomstländer.

Dessa organisationer ingår i nätverket

Nätverket Schyst resande är ett samarbete mellan Unionen, Childhood, [Fair Action)(https://fairaction.se/), Hotell- och restaurangfacket, IOGT-NTO-rörelsen, RealStars och Union to Union. Tillsammans täcker vi in bred kunskap om hur turismen kan bidra till ett gott samhälle – och vi ser kraften i att jobba tillsammans mot det målet. Nätverket Schyst resande drivs av Unionen och får stöd av Sida, via Union to Union, samt från Konsumentverket.

Internationellt samarbete

Nätverket Schyst resande är också med och påverkar på internationell nivå för att mänskliga rättigheter ska respekteras inom turismen, bland annat genom den ideella organisationen The Roundtable Human Rights in Tourism.

Logga: Roundtabel human rights in tourism

Kan vi hjälpas åt?

Ju fler vi är som samarbetar kring de här frågorna, desto bättre. Vi gör gärna saker tillsammans med andra aktörer. Hör av er om ni har förslag, synpunkter eller idéer kring samarbeten!

uppmaning

Vilket hållbart restips vill du dela med dig av?

Beskriv ditt favoritställe och inspirera andra!

Tipsa här