
7 tips till dig som vill prova att sova ute för första gången
Drar du dig för att sova ute? Gör inte det! Att sova ute är ett väldigt bra sätt att komma närmare naturen. Det ger en känsla av frihet och en fin gemenskap om du delar utenatten med andra. Sofie Werner, fjällguide på Strövtåg, berättar allt du behöver veta för att tillbringa din första natt under stjärnorna.
Kanske tycker du att det verkar härligt att vakna vid en sjö eller i en glänta och insupa doften av barr och mossa. Men så tänker du att det krävs en massa utrustning som du inte har, eller så är det ingen som kan följa med ut. Men det är faktiskt enklare än du tror att komma iväg – och belöningen är stor.
Här är mina bästa sju tips för att du ska våga prova på en natt i naturen!

1. Börja på en lagom nivå (kanske på balkongen)
Ska man välja tält, hängmatta, sova under bar himmel eller i vindskydd? Har du aldrig sovit ute så börja med att sova i vindskydd eller tält, då är du mer skyddad från vind, regn (eller snö!) om vädret skulle ändras under natten. I början är det även smart att sova nära ditt hem eller bilen – så kan du fara hem till sängen om du inte trivs. Är du osäker kanske du har en balkong eller altan du vill prova att sova ute på först.

2. Skaffa utrustning – utan att ta hål på sparkontot
Vilken utrustning behöver man då? Det pratas ofta om just prylarna och den största myten om friluftsliv är att man behöver de senaste och häftigaste grejerna. Jag brukar säga att den bästa utrustningen är den som används. Vill du satsa på något viktigt så köp en riktigt bra sovsäck – sköter du den ordentligt kan du ha den i nästan resten av ditt liv. Det finns även fler och fler företag som erbjuder uthyrning av utrustning – perfekt om man inte är ute så ofta eller vill prova innan man köper något dyrt. Några exempel är Hygglo, Rent-a-plagg och Tältcentralen.

3. Skydda dig från väder och vind.
Välj en skyddad plats att sova på. Blåser det mycket, se till att du hittar lä. Kolla väderprognosen och välj en natt när vädret är stabilt så ger du dig själv bra förutsättningar för en fin första natt ute. Anpassa dina planer efter nederbörd, temperatur och vind.

4. Ät och drick något varmt.
Att vara mätt är nyckeln till att inte frysa, och en varm kopp te, kaffe eller choklad fyller dig med välbehövlig värme inifrån.
5. Byt kläder innan du ska sova – även underkläder.
Det kan kännas ologiskt att ta av sig och byta om när man fryser, men har du blivit svettig eller fuktig under dagen så är det viktigt att få på sig något torrt. Annars gör fukten från kläderna att det känns kallt. Ta på dig ett torrt underställ i stället.
Det är lätt att "överklä" sig; har du för mycket kläder värmer inte sovsäcken lika bra. Lägg hellre en varm jacka eller en filt över axlar eller höfter om du fryser.

6. Använd två liggunderlag så isolerar det bättre
Kylan och fukten kommer underifrån, så du behöver stoppa den från att gå igenom det du ligger på. Jag tycker att ett renskinn håller fukten borta samtidigt som det värmer bäst. Men har du inget, föredrar något annat eller är ute på en längre tur så funkar det bra med ett gammalt hederligt liggunderlag och så något uppblåsbart ovanpå.

7. Gör ditt eget element.
Avsluta kvällsmyset med att koka vatten och hälla i en vattenflaska som tål värme. Lägg den i sovsäcken så har du ett element i många timmar. Är vattnet för varmt, linda in flaskan i en t-shirt så slipper du bränna dig.
Sova i vindskydd eller tält en natt – det här behöver du
- Liggunderlag x 2
- Sovsäck
- Kudde, alternativt kläder som du rullar ihop
- Torrt underställ, gärna ull
- Möjlighet att värma mat och dryck. Ved/friluftskök och tändstickor eller en termos med färdig mat.
- Mat och vatten. Glöm inte frukosten.
- Pannlampa
- Personliga hygienartiklar/underkläder/mediciner
Till dig som är frusen:
- Packa mössa, tunna fingervantar, ullstrumpor och en tjockare jacka som du kan lägga ovanpå dig. En filt värmer också gott.
Nu är du redo för din första natt under bar himmel! God natt och sov så gott!

Många tror att man inte kan campa på vintern, men det går faktiskt alldeles utmärkt. Snön isolerar mer än man tror och skidor är ett smidigt sätt att färdas på. Läs bara tipsen om att hålla värmen en extra gång!
För inspiration till fler nätter ute, se Sofies ur-och-skur-övernattningar här: strovtag.com och på hennes blogg.
Text

Sofie Werner
Sofie Werner är fotografen som gärna visar sin bakgård på fjället för den nyfikna turisten. Hon går ofta de otrampade stigarna och tar sig tid att stanna upp. Med fötterna djupt förankrade i Jämtland utforskas även resten av Sverige och Norge, till fots eller på skidor.