Utbildning i hållbar turism för resebranschen

Hur kan ditt företag ligga i framkant när det gäller hållbarhet? Hur kan ni möta de ökade krav som ställs när det gäller social, miljömässig och ekonomisk hänsyn? Ge ert hållbarhetsarbete en skjuts med hjälp av denna inspirerande kurs, speciellt utvecklad för företag i turismsektorn.

Om utbildningen

Alltfler resenärer efterfrågar medvetna semesteralternativ. Hur kan företag svara på det behovet och förena lönsamhet, miljöhänsyn och socialt engagemang?

Nätverket Schyst resande vill inspirera reseföretag till att fortsätta framåt med det viktiga hållbarhetsarbetet. Därför har vi tagit fram denna utbildning särskilt för ert reseföretag. Vi ser gärna att all personal/delar av personalgrupper på företaget deltar på utbildningen.

Utbildningen är utformad i nära dialog med branschen. Den fungerar som ett stöd i ert hållbarhetsarbete, oavsett var ni befinner er i processen.

Föreläsningar varvas med workshops, filmvisningar och övningar under en spännande och dynamisk utbildningsdag som skräddarsys efter era önskemål.

Vad utbildningen leder till

Kursen ger fördjupad förståelse för turismens påverkan på ekonomi, samhälle och miljö. Turism till låg- och medelinkomstländer kan vara ett verktyg för fattigdomsbekämpning, men det kräver en medveten satsning på till exempel arbetsvillkor och fackligt arbete. Den uppmuntrar ert företag att arbeta med hållbarhet i större skala och ger en inblick i de krav som ställs på rese-och hotellbranschen. Ni får möjlighet att reflektera över hur ni kan agera för större hållbarhet och hur ni kan kommunicera detta till era kunder.

Utbildningens upplägg

Utbildningen består av två delar, ett intropass och en valfri fördjupning.

Intropass

Obligatorisk grund. Vi går igenom följande ämnen:

 • Social, ekonomisk och ekologisk hållbar utveckling
 • Agenda 2030 och de globala målen
 • Hållbart företagande (CSR)
 • Olika aspekter av hållbarhet, med fördjupning kring arbetsvillkor och barnets villkor i turistnäringen
 • Turismens möjligheter och utmaningar

Valfri fördjupning

Under eftermiddagen har ni möjlighet att fokusera på de områden som ni är extra nyfikna på. Välj så många av följande pass som ni önskar. Samtliga moduler ingår i utbildningens pris, så ni betalar inte mer om ni vill ha alla!

 • Klimatet, turismen, flygets påverkan och klimatkompensation
 • Miljön och turismen (vatten, avfall, energi, plast)
 • Frihet från sexuell exploatering
 • Ett sundare alkoholavtryck
 • Ett blomstrande lokalt näringsliv
 • Hållbarhetskommunikation och nudging

Inom en månad efter avslutat utbildning gör vi en avstämning per telefon eller har ett möte på ert kontor, där vi diskuterar och utvärderar utbildningen.

Utbildningens pris är beräknat för en utbildning för hela företaget och ligger på 4200-6000 kr + moms, beroende på upplägg. Utbildningen kan genomföras i ditt företags lokaler eller på Unionens förbundskontor i Stockholm. För offert, frågor samt bokning kontakta Linda Nordby på linda.nordby@unionen.se eller telefon 072 749 56 81.

Bild på utbildningsdeltagare

Hållbar turism och högkvalitativa reseupplevelser hör ihop! Schyst resandes utbildning i hållbar turism är särskilt framtagen för rese-och hotellbranschen och unik i sitt slag. Bild: Jessica Segerberg

Frågor och svar om utbildningen

Får vi en certifiering efter avslutad utbildning?

Ni tilldelas ett tryckt diplom. Det är inte en certifiering utan bara ett intyg på att ni gått kursen. Diplomet är inte avsett för hemsidan eller sociala medier men får gärna hängas upp på kontoret.

Undrar du något? Fråga mig!

Text

Bild på Linda Nordby

Linda Nordby

Linda Nordby jobbar med Schyst resandes utbildningar och är antropolog med stort intresse för hållbarhet. Hon har erfarenhet av hållbar turism i Myanmar och Palestina.

uppmaning

Vilket hållbart restips vill du dela med dig av?

Beskriv ditt favoritställe och inspirera andra!

Tipsa här