Collage av symboliska bilder för de olika dilemmana

Etiska dilemman på resan

Vad ska jag göra om ett barn ber mig om pengar på gatan på turistorten? Är det bra eller dåligt för lokalbefolkningen om jag bor på Airbnb? Är kryssning ett bra alternativ till flyget? Här har vi samlat frågor som den som vill resa hållbart kan ställas inför.

Mås

Ska jag åka på kryssning?

Kryssningar är den resform som ökar allra mest i världen. Men hur hållbar är den egentligen?

Stig-Helmer från Sällskapsresan

Ska jag boka all-inclusive?

Transport, hotell, mat, dryck och utflykter – på paketresan ingår allt och resformen blir mer och mer populär. Men varför protesterar folk på resmålen mot all-inclusive-trenden?

Nyckelknippa med hemnycklar

Ska jag bo på AirBnb?

"Bo som lokalborna" var ursprungstanken – men den som bokar semesterboende via Airbnb finner allt oftare att grannskapet består av andra turister. Vad händer med populära kvarter när Airbnb tar fart, och är det mer miljövänligt att bo i någons lägenhet än på hotell? Kort sagt, hur hållbart är det att bo på Airbnb?

Ett barn leker med snöre

Ska jag besöka ett barnhem?

Att åka som volontär till ett barnhem eller göra kortare besök för att uppleva "en annan sida" av resmålet blir alltmer populärt. Men hur påverkas barnen? Här är sakerna som varje volontär bör veta.

En turist håller upp en pint med öl

Ska jag posta en drinkbild från semestern?

En starköl och jäger, och det glada tillropet "Nu är vi på väg!" har du säkert sett i ditt flöde. Det skålas in att man ska ut och resa. Sedan fortsätter många sin semester i samma anda. Men hur blev det så att alkohol fick symbolisera lycka?

En försäljare sitter på gatan framför buketter med blommor

Ska jag pruta?

Att förhandla om priset ingår i kulturen i många länder, och många rutinerade resenärer sätter en ära i att inte betala vad de ser som turistpriser. Men hur ska du tänka som schyst resenär när den perfekta presenten till kattvakten därhemma fångar ditt öga? Är det hållbart att pruta egentligen?

Utsträckt barnhand med mynt i

Ska jag ge till barn som tigger?

Vad gör du som besökare på resmålet när ett barn, som uppenbart befinner sig i en utsatt situation, ber om pengar på gatan eller vill att du ska köpa något? Den första impulsen som människa är att vilja hjälpa – genom att ge. Men vad är bäst för barnen? Hur gör man rätt när hjärtat värker?

uppmaning

Visa vägen till hållbara tjänsteresor

Hur tar du fram en effektiv och användbar resepolicy för hållbara tjänsteresor?

Läs mer