Rotterdam, Notterdam, hållbar turism, hållbart resande

Det kom en reseguide från framtiden

Hur kommer vi att resa i framtiden? Jo, nu vet vi! Ett forskarlag från Lunds universitet har tagit fram en snygg och humoristisk reseguide från 2045 till en semifiktiv stad, Notterdam. En guide som också vill inspirera resebranschen inför omställningen.

Rough Planet Notterdam 2045, som reseguiden heter, utgår från dagens Rotterdam i Nederländerna – med den skillnaden att staden är helt fossilfri och året är 2045.

-Reseguiden blir ett sätt att berätta om en framtid som annars kan vara svår att föreställa sig, säger Ludwig Bengtsson Sonesson, forskarassistent och (numer) masterstudent vid Lunds universitets centrum för studier av uthållig samhällsutveckling, LUCSUS, i ett pressutskick.

Bakom reseguiden står också lektor Johannes Stripple och Paul Raven, forskare vid den statsvetenskapliga institutionen vid Lunds universitet.

Gå på bilmuseum

Fascinerade turister guidas runt på museer tillägnade historiska artefakter som järnet, plasten och bilen. Resenärerna rekommenderas smaka den speciella gourmetosten gjort av alger och inte missa ett besök på den flytande bondgården, byggd på plastavfall och elektrifierade med sol. Eller varför inte en skridskotur på en bana kyld med värmepumpsteknik?

Som vilken reseguide som helst informerar Rough Planet Notterdam 2045 om hur man tar sig dit, var man kan bo, hur man smidigast tar sig runt i staden. Till exempel styrs stadstrafiken av AI vilket reducerat trafikolyckorna till noll. I arbetet med att ta fram guiden har man också lagt stort fokus på att undersöka hur sociala koder förändras i samspel med nya teknologier.

-Vi ville ha med perspektiv från forskare med olika expertis för att få en vetenskaplig bredd och ett djup i våra exempel. Det är viktigt att det finns evidens för allt som är med i reseguiden, säger Ludwig Bengtsson Sonesson.

Inspiration inför omställning

En accelererande klimatkris och den pågående pandemin har med förfärande tydlighet visat hur ohållbar den globala turismen, som vi känner den i dag, är. Miljontals människor har blivit av med jobbet, många i länder där de sociala skyddsnäten brister. Stora, internationella företag står på konkursens rand. Regeringar pumpar in mer och mer livsuppehållande bidrag till flyget, som ändå i mycket stor utsträckning år 2020 står på marken.

Video: Just transition till hållbar turism i pandemins tid

Att resebranschen ganska akut behöver ställa om mot en större hållbarhet är uppenbart. Men om det ska göras på ett schyst och rättvist sätt är det inte lika uppenbart precis hur det ska gå till. Då kan det behövas inspiration.

Det är det den här studien syftar till, menar Ludwig Bengtsson Sonesson, som själv vill lyfta fram blandningen av praktiska element och kulturupplevelser med en stor dos humor.

-Som sådan blir reseguiden en positiv motvikt till dystopiska framtidsvisioner av ett förändrat klimat, säger han.

Ladda ner reseguiden Rough Planet Notterdam 2045 (pdf) här.

uppmaning

Vilket hållbart restips vill du dela med dig av?

Beskriv ditt favoritställe och inspirera andra!

Tipsa här