Kryssning, Venedig, ohållbar turism, hållbar turism, hållbart resande

Kryssningsfartyg får inte ens komma nära Venedig

Det har redan införts flera olika typer av begränsningar vad gäller turism till den kulturhistoriskt unika staden Venedig. Nu tas ytterligare ett steg för att skydda miljön - kryssningsfartygen får inte komma in, efter gemensamt beslut från fyra ministrar.

Romantikens huvudstad Venedig, som tar emot omkring 60 000 besökare om dagen, har länge tampats med massturismens baksidor och har under senare år infört flera olika begränsningar, för att rädda den kulturhistoriskt unika miljön.

I maj 2018 stängdes vissa gator och torg av för turister och lokalbefolkningen fick "passerkort" för att kunna röra sig fritt i staden.

I höstas aviserades ett slags "inreseavgift" för turister, med särskilt fokus på kryssningsturister som ofta reser med "all inclusive" på fartygen och därmed inte bidrar till den lokala ekonomin där de stiger iland. Den avgiften blev dock framskjuten och kommer nu att börja gälla från och med 1 juli 2021.

Kryssningsfartygen har också sedan i fjol hänvisats till den industriella hamnen Marghera en bit utanför Venedig, istället för någon av de mer centrala hamnarna.

Passagerarbåtarna hade dock fortsatt tillåtelse att segla in förbi staden och bjuda resenärerna på den vackra vyn, på väg till Marghera vilket såklart gjordes. Nu är det slut på det också.

Från och med 2021 får kryssningsfartygen inte ens komma nära Venedig. Det rapporterar Euronews.

I ett gemensamt uttalande säger ministrarna från fyra department, miljö-, kultur-, turism- och infrastrukturdepartementen, att beslutet har tagits för att rädda ett inte bara italienskt men världsunikt kulturarv.

Beslutet innebär ett tillfälligt förbud, men ministrarna bad samtidigt om kreativa förslag för att "en gång för alla lösa problemet med de stora fartygens framfart i Venedig".

För bara ett par år sedan skenade det stora kryssningsfartyget MSC Opera inte bara in i kajen, på väg in till Venedig, men hann också ramma en mindre turistbåt på vägen.

Resebolagen Apollo, Tui, Royal Caribbean och ett 20-tal andra rederier erbjuder i dag kryssningar till och från Venedig.

Läs mer: Hur hållbart är det att åka på kryssning?

uppmaning

Vilket hållbart restips vill du dela med dig av?

Beskriv ditt favoritställe och inspirera andra!

Tipsa här